image

Yakın Geleceğin Popüler Meslekleri

Ne kadar çok bilim kurgu senaryosu ve gelecek tahminleriyle dolu film var son yıllarda farkında mısınız? Bu bir tesadüf mü? Elbette değil. İnsanların birçok işini yapabilen robotlar çoktan üretildi ve yavaş yavaş piyasaya sürülüyor. Yazılımlar artık problemleri bizim yerimize çözüyor. Dünya büyük bir hızla dönüşüyor!

Hayatın dinamikleri değişirken mesleklerde de değişim oluyor. Artık birçoğumuz aile büyüklerimize yaptığımız işi anlatırken zorlanıyoruz. Yaşamımıza dahil olan yenilikler ve hayatın baş döndürücü hızının etkisiyle belki 20-30 sene sonra biz de çocuklarımızın bahsettiği meslekleri anlamakta zorluk çekeceğiz.

Son yıllarda teknolojik gereçlerle birlikte bazı meslekler önemini yitirirken hiç adını duymadığımız yeni işler de popülerleşmeye başladı. Çağın hızına ayak uydurmak için değişimi iyi gözlemlemek ve kariyer planını doğru öngörüler ışığında şekillendirmek gerekiyor. Haydi, önümüzdeki sürece ışık tutmaya çalışalım ve yeni nesil mesleklere birlikte göz atalım.

 

1-Aktüerya Uzmanı

Bazı üniversite bölümlerinin isimlerini bir yerde okuruz ama ne işe yaradığını bilmediğimiz için üzerinde bile durmayız. Aslında ilk defa duyduğunuz bir bölüm ismi karşınıza çıkarsa orada bir potansiyel olma olasılığı yüksektir. Bu bölümler arasında aktüerya bilimleri de bulunuyor. Bölümden mezun olan kişiler aktüerya uzmanı unvanını alıyor. 

Aktüerya uzmanları finansal risk değerlendirmesi ve bu risklerle nasıl başa çıkılabileceği konusunda danışmanlık veriyor. Günümüzün değişken ekonomik şartlarında tam da aranan kişiler değil mi?

 

2-Epidemiyolog

İsmini duyunca o da ne demiş olma ihtimaliniz yüksek olan bir meslek daha: epidemiyolog. Koronavirüs pandemisinin yaşandığı son dönemlerde bu işi yapanların değeri daha da arttı diyebiliriz. 

Epidemiyologlar salgın hastalıkları, hastalıkların nedenlerini, yayılma sürecisini araştırıyor ve alınabilecek önlemlere dair yol haritası çiziyorlar. Özellikle bozulan doğal yaşam koşullarımız ve teknolojiyle birlikte artan radyasyon gibi etkilerle ortaya birçok farklı hastalığın çıkma ihtimali ne yazık ki oldukça yüksek görünüyor. Bu yüzden de ileride epidemiyologlara daha çok ihtiyaç duyulacağını söyleyebiliriz. 

 

3-Mobil Uygulama Geliştiricisi

Telefon ekranından başını kaldırmayan yeni nesle bakınca mobil uygulama alanının ne kadar ilgi gördüğünü tahmin etmek zor değil. Artık birçok markanın mobil uygulaması bulunuyor. Hatta sadece mobil yazılım olan ürünler bile var! Siz Candy Crush’ta takılıp kalmış olabilirsiniz ama mobil oyunlarda her gün yeni bir seçenek karşımıza çıkıyor. 

Dinamik ve global mobilite dünyasında pastada herkese pay olduğu için bu alanda orijinal ve talebi karşılayacak her yaratıma ayrılacak bütçe mutlaka bulunuyor. Üstelik freelance çalışma imkanı da olan mobil uygulama alanı gençler için geleceğin meslekleri arasında 5 yıldız alanlar arasında diyebiliriz.

 

4-Bilgi Güvenliği Uzmanı

Hayatın internet üzerinden ilerlediği bu dönemde sanal ortamdaki verilerin ve bilgilerin korunması da büyük önem taşımaya başladı. Artık saldırılar somut değil soyut oluyor. Dataların çalınması, sitelerin hacklenmesi, siber saldırılar gibi kavramların adını sıkça duymaya başladık. 

Bilgisayarlardaki her şeyimizi güvende tutabilen kişilere ihtiyaç duyuyoruz ve bilgi güvenliği uzmanları da bunun için çalışıyorlar. Geleceğin süper kahramanları onlar olacak gibi görünüyor. Eğer bu meslek ilginizi çekiyorsa dört yıllık Elektronik, Bilgisayar, Yazılım, Bilişim Sistemleri Mühendisliği ve ilgili mühendislik bölümlerini okuyarak kariyerinizi bu yönde şekillendirebilirsiniz. 

 

5-Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği

Türkiye’nin ilk Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde açıldı. 2020 yılında öğrenci alımına başlayan bölümden uluslararası düzeyde yetkinliğe sahip mühendisler yetişecek. 

Dünyadaki organizasyonların ortalama %40’ında artık yapay zeka teknolojisi kullanılıyor. Yapılan araştırmalar bu oranın son 4 yılda %270 arttığını gösteriyor. Geleceğin ihtiyaç duyulacak kişileri arasında yapay zeka mühendislerinin olacağını söylemek çok da zor değil. 

banner('home_ads')