image

Üniversite Sınavı Fizik Bölümü İçin Çalışırken İşinize Yarayacak 8 Tavsiye

Önceki yıllara göre üniversite sınavı fizik soruları birkaç konuyu birleştirip, yorum yapmayı da gerektirecek bir karaktere bürünmüş görünüyor. Bu yüzden sadece bilgileri ezberlemek yetmiyor. Bilgileri sentezleyip, günlük yaşamdan kesitlerle harmanlayan sorular bile karşımıza çıkabiliyor. Şimdi size fizik netlerinizi yükseltecek önerilerde bulunacağız. 

 

1)Ezber Yöntemi Artık Yeterli Değil

Önceki yıllarda fizik bölümü sorularını çözerken ezberlenen formüller ve bilgiler yeterli olabiliyordu. Ancak sistem artık genel olarak biraz değişti ve üniversite adaylarının soruların cevabına ulaşabilmeleri için çözüm sırasında yorum katlamaları da gerekebiliyor. O yüzden sorular da oldukça çeşitlendi. Buna ayak uydurabilmek için geçmiş yıllarda çıkan soruları çözmenin yanında son yılların yenilenmeye başlayan yorum gerektiren sorularına benzer denemeleri olan kaynaklardan faydalanmanız yararlı olacaktır.

 

2)Adım Adım İlerleyin

Fizikte birbirine bağlı olan konular vardır. Örneğin bir önceki yıl öğrendiğin hatta ortaokulda öğrendiğin bir konuyu iyi kavrayamadıysan üstüne bu sene öğrendiğin konuyu ne kadar çalışırsan çalış başarılı olamayabilirsin. Bu yüzden fizik çalışırken aşama aşama ilerlemek gerekir. Konu başlıklarını çıkardıktan sonra alt sekmeleri belirleyerek gerekli yerlerde tekrar gerekli yerlerde sıfırdan konu çalışması yaparak ilerlemen verimi artırır.

 

3)Konu Çalışma ve Soru Çözme Dengesini Sağlayın

Son yıllarda üniversite sınavında sadece fizikte değil aslında çoğu bölümde yorum katma gereksinimi arttı. Bu yüzden sadece bilgileri ezberlemek yetmiyor. Konu çalışmaya daha az, soru çözmeye ve pratik yapmaya daha çok vakit ayırmanız net sayınızı yükseltecektir. 

 

4)Fizikte Başarı İçin Matematik Çalışın

Başlığı görünce kafanız karışmasın. Fizik dersinde bildiğiniz gibi birçok formül ve denklem de bulunur. Yani soruları çözerken aslında matematikten de faydalanırsınız. Bu yüzden matematikteki başarınız aslında otomatik olarak fizik netlerinize de yansıyacaktır. İlginçtir ki fizik sorularında yapılan yanlışların çoğu işlem hatasından kaynaklanabilmektedir.

 

5)Birimlerin Anlamlarını Özümseyin

Fizikte ezbere bilgileri beyninize yerleştirmeye çalışmak yerine birimlerin aslında neyi ifade ettiğini sözel olarak da kaynaklardan araştırmanız konuları daha iyi kavramanızı ve böylece aklınızda daha sağlam yer etmesini sağlar. 

 

6)Yapışkanlı Not Kağıtları En Büyük Dostunuz

Sadece fizik bölümü için değil üniversite sınavına çalışırken aslında tüm dersler için yapışkanlı not kağıtlarının en iyi dostlarınız arasında olacağına emin olabilirsiniz. Fizik de matematik gibi formüller içeren bir ders olduğu için bu formülleri yazıp çalışma masanıza post-it’ler ile yapıştırabilirsiniz. Özellikle kuvvet, hız, güç formülleri önceliğiniz olabilir. Bu yapışkanlı kağıtlar arasında boğulmuş hissetmemek için elbette araya komik veya sizi motive edecek notlar eklemeyi de unutmayın!

 

7)Önyargılarınızdan Kurtulun

Fizik bölümü birçok öğrencinin ne kadar uğraşsam da yapamayacağım diyerek baştan demotive olarak çalışmaya başladığı bir dersttir. "İnsanlardaki önyargıyı parçalamak, benim atomu parçalamamdan çok daha zor " demiş Einstein ama bu konuda onu haksız çıkarmalısınız ve önyargınızdan kurtulmalısınız. Genel olarak üniversite sınavında fizik için adayların net ortalamaları diğer fen derslerindeki gibidir.  Demek ki zorluk açısından çok da fark olmamalı değil mi?

 

8)Günlük Hayatla Fiziğin Bağlantılarını Keşfedin

Fizik dersinin aslında günlük hayatla ne kadar ilgili olduğunu gördükçe bu derse ilginiz de çalışma kolaylığınız da artacaktır çünkü öğrencilerin çoğunun ders çalışırken sıkılmalarının bir nedeni de dersi hayattan kopuk bilgi yığını olarak görmeleridir. Özellikle mekaniğin çalışma prensiplerini anladıkça fiziği daha çok sevip daha verimli çalışmaya başlayan öğrencilerin sayısı yüksektir. 

  

 

banner('home_ads')