image

Üniversite Hayatına Kolay Adapte Olma Yolları

Üniversite sınavına hazırlanırken hedef sınavdan en iyi puanı almak olduğu için bazen sınavı kazandıktan sonra neler olabileceğine dair çok az düşünülür.

Sınav gelip geçtikten ve gelen puana göre bir bölüme yerleştikten sonra ise farklı bir yoğunluk başlar. Her açıdan farklı bir hayatın kapıları aralanır…

Peki, kampüse adım attığınızda hızla çapan kalbinizi sakinleştirmek ve en hızlı şekilde üniversite hayatına alışmanın formülü nedir? Haydi, konuya dair püf noktaları birlikte inceleyelim!

 

1-Kulüplere Üye Olun

Hangi üniversiteye giderseniz gidin size göre bir öğrenci kulübü mutlaka vardır! Kulüpler hem üniversite hayatına alışmak hem yeni arkadaşlar edinmek hem de yeteneklerinizi geliştirmek için harika yerlerdir. 

 

2- Kendi Kulübünüzü Kurun

Çok düşük ihtimal olsa da gittiğiniz üniversitede size göre bir kulüp bulamama durumunu da yaşayabilirsiniz. Belki de çok farklı bir ilgi alanınız var ve buna dair bir kulüp kurmak daha önce birinin aklına gelmemiş olabilir. Güzel haber şu ki; kendi kulübünüzü kurabilirsiniz. Böylece sizinle ortak ilgi olan kişilerle tanışabilir, kulüp kurucusu olarak da imajınızı güçlendirebilirsiniz.

 

3- Derslerde Söz Almaktan Çekinmeyin

Lisede arkadaşlarınızdan çekinerek söz alamadığınız zamanlar mutlaka olmuştur. Bazen uzun süreli arkadaşlıklar farklı düşüncelerinizi açıklamak istediğinizde ket vuran birer engele dönüşebilirler. 

Üniversitenin özellikle ilk haftalarında kimseyi tanımadığınız için bunu avantaja çevirerek daha kolay söz alabilir, böylece öğretmenlerle diyaloğunuzu artırabilir ilk zamanlardan güçlü şekilde kurabilirsiniz.

 

4- Misafir Öğrencilikten Faydalanın

Üniversitede sadece bölümünüzde kayıtlı olduğunuz derslerle sınırlı kalmanıza gerek yok. İlgi alanınız olan farklı bölümlerin derslerine de misafir öğrenci olarak katılabilirsiniz.

Misafir öğrencilik sayesinde hem bilgi birikiminizi katlayabilir hem de çevrenizi genişletebilirsiniz. Ayrıca çift anadal, yandal gibi fırsatları değerlendirmeden önce de düşündüğünüz ikinci bölümün derslerine girmeniz de faydalı olur. 

 

5- Festivallerde Eğlenmeyi Unutmayın

Üniversite hayatı elbette sadece derslerden ibaret değil, renkli bir sosyal hayat da sizi bekliyor! Üniversite hayatına adapte olmayı kolaylaştıran en eğlenceli yollardan biri de elbette festivallerden geçiyor. 

Hem kendi üniversitenizin hem de farklı üniversitelerin festivallerin katılarak eğlenecek arkadaş edinmenin tadını çıkarabilirsiniz. 

 

6- Ders Dışında da Kampüste Vakit Geçirin

Sadece derslere girmek için üniversitede bulunmak öğrencilik döneminden yeterince yararlanamamak anlamına gelir. 

Her üniversitenin kampüsünde yeşil alanlar, kantinler, kütüphaneler ve ortak yaşam yerleri mevcuttur. Bu yerlerde ne kadar çok vakit geçirirseniz üniversite hayatına alışmanız da o kadar kolaylaşır. 

 

7- Öğrenci İndirimlerinden Yararlanın

Öğrencilik maddi olarak zorlanma demektir diyenlere kulak asmayın. Birçok kültürel ve sanatsal faaliyette öğrencilere indirim imkanı sağlanır hatta biraz araştırmacı olursanız ücretsiz birçok öğrenci etkinliği de bulabilirsiniz. 

Üniversite için farklı bir şehre gittiyseniz bu fırsatı da mutlaka en iyi şekilde değerlendirin. Yapacağınız kültürel gezilerle yeni şehrinizi tanıyabilir, üniversite hayatınızı renklendirebilirsiniz.

 

8- Yurttaysanız Ortak Alanları Mutlaka Kullanın

Çevre edinmenin yeri yalnızca üniversite değildir. Eğer yurtta kalıyorsanız yurt arkadaşlıklarının ününden siz de nasibinizi alabilirsiniz. 

 

9- Eve Çıktıysanız Ev Buluşmaları Düzenleyin

Üniversite okurken ailenizden uzakta eve çıktıysanız arkadaş çevresi edinmek için biraz çaba sarf etmelisiniz. Mesela mini ev buluşmaları düzenleyebilirsiniz. 

 

10- Yetişkinliğe Adım Atarken Sorumluluk Alarak Özgüveninizi Pekiştirin

Yetişkinliğe doğru emin adımlarla ilerleme yolundayken, sadece üniversite ortamına yeni sorumluluk alanlarınıza da adapte olmanız gerekir. 

Hayatın ağır yükü omuzlarınıza biniyor gibi düşünmektense bakış açınızı biraz farklılaştırarak aldığınız ekstra sorumluluklar için gücünüzü hissetmeye odaklanın. Bu konuda kişisel gelişim seminerlerine katılmanız size yardımcı olacaktır. 

banner('home_ads')