image

Üniversite Adayları İçin Özel Atıştırmalık 3 Sağlıklı Cips Tarifi

Üniversiteye çalışma döneminde okul, ders çalışma, etüt zamanları derken üniversite adaylarının hayatı yoğun bir tempoda geçiyor. Bu tempoya ayak uydurabilmek için de iyi ve sağlıklı beslenmek büyük önem taşıyor. Bunun için ebeveynler olarak ders çalışırken, ufak molalarda ya da hızla evden çıkması gereken üniversite adayına hem enerji verici hem de lezzetli atıştırmalık cipsler hazırlayabilirsiniz. Üniversite adayları, her şeyi de her zaman ebeveynlerden beklemeyin kafa dağıtmak için mutfağa girip kendi atıştırmalığınızı kendiniz de hazırlayabilirsiniz. 

 

1)Elma Cipsi

Cipsler herkesin en çok sevdiği atıştırmalıklar arasındadır ama hazır cipslerin içinde zararlı maddeler bulunabilmektedir. Üstelik yağ oranı fazla olan cipsler özellikle ergenlik dönemindeki gençler için sivilce problemine de yol açabilir. Dilerseniz evde sağlıklı cipsler hazırlayabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi de elma cipstir.

Yapılışı:

Fırın tepsinize sığacak kadar elmayı ince dilimler halinde doğrayın. Burada incelik önemli çünkü dilimler ne kadar ince olursa çıtırdatarak yemesi o kadar zevkli olur! Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve üzerine fırçayla bal sürelim. Bir tutam tarçın da serptikten sonra 120 derecelik fırında 1 saat pişirme yeterli olacaktır. Tatlı ve sağlıklı cipsler hazırlamak işte bu kadar basit!  

 

2)Mercimek Cipsi

Tariflere sağlıklı cipslerle devam edelim. Mercimek yemeyi sevmeyen çocuğunuza mercimeği sevdirmek için onu cips olarak sunmak iyi bir fikir olabilir. Mercimek tok tutan bir yiyecek de olduğu için 6-7 tane cipsi yemek bile uzun süre tokluk hissini yaşatır. 

Yapılışı:

1/3 çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 çay kaşığı sirke, istediğiniz kadar tuz, nane, kekik, kimyon ve 1 dövülmüş sarımsağı mercimekle birlikte blendır ile iyice ezerek karıştırın. Karışım akışkan hamur kıvamına ulaştıktan sonra fırına sürmeye hazır demektir. Fırın tepsinize yağlı kağıt serin ve karışımı kaşıkla tepsisinin her yerine her yerine ince bir tabaka halinde yayın. Cips hamurunuzun üstüne biraz çörek otu da serpebilirsiniz. Sıra geldi işin en zevkli kısmına, cipslerin şeklini kendiniz belirleyecekseniz. İstediğiniz şekilde bıçaklar ince hamura çizikler atın. 180 derece inceden ısınmış fırında fanlı şekilde 15-20 dakika pişirme yeterli olacaktır. Fırından çıkardıktan sonra attığınız çizik yerlerinden cipsleri kırarak çıkarın ve bu sefer de yağlı kağıt serili fırın teli üstünde 5 dakika pişirin. Cipsler hazır! Sos olarak yoğurt kullanabilir ya da domates sosu yapabilirsiniz. 

 

3)Unlu Cips

Cips tariflerine unlu olan bir seçenek ile devam ediyoruz. Bu tarifle de oldukça kolay şekilde leziz çıtırdatmalık cipsler hazırlayabilirsiniz. 

Yapılışı: 

Yarım çay bardağı mısır unu, 1,5 çay bardağı normal un, 1 dövülmüş sarımsak, 1 çay bardağı su, 1 çay kaşığı tuzu karıştırıp, yoğurarak bir hamur elde edin. Hamurunuz tam kıvama gelmediyse biraz daha un ekleyebilirsiniz. Hamuru ikiye bölün. Her bezeyi ince şekilde merdaneyle açın. Tezgahı bol bol unlamak hamurun tezgaha yapışmasını önler. Hamuru açalım da ne kadar ince olmalı diyorsanız yufka gibi olması yeterlidir diyebiliriz. 2- 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı nane ve 1 çay kaşığı toz kırmızı biberi kapta karıştırın. Bu karışımı hamurların üzerine sürün. Hamurları ince bıçakla ya da mantı kesme aparatı gibi bir aletle istediğiniz şekillerde kesin. Genellikle cipsler üçgen güzel oluyor. 150 derecelik fanlı ayardaki fırında 6-7 dakika pişirin. Oldukça fazla cipsiniz olacak önceden söyleyelim, çok fazla istemiyorsanız tüm malzemelerin yarısını kullanarak miktarı azaltabilirsiniz. 

 

Kaynak: https://www.instagram.com/mutfakladans_naranaranam/

 

banner('home_ads')