image

Lise Hayatı ve Üniversite Hayatı Farkları

Birçok üniversite adaya sınav senesinde tamamen istediği netlere ulaşmaya odaklandığı için neredeyse dış dünyayla bağlantısını bile minimuma indiriyor. Odaklanmak başarıya ulaşmak için gerekli olsa da bu soyutlanma halinden sonra birden liseden çok farklı bir öğrenim alanına geçiş yapmak adaptasyon sorunlarına yol açabiliyor. 

Liseden üniversite hayatına geçiş yaparken psikolojik olarak rahat ve huzurlu olabilmenin anahtarı ise hayatın yeni döneminde nelerin değişebileceğini önceden bilmekten geçiyor. Bu konuyu masaya yatırdık ve lise hayatından üniversite hayatına geçişle nelerin değişeceğini madde madde sıraladık. Keyifli okumalar ve tüm üniversite adaylarına pırıl pırıl bir öğrenim hayatı dileriz. 

 

1-Ders Programı ve Saatleri

Üniversiteye başlayanların en çok zorlandığı konulardan biri değişen haftalık ders saatleri programı oluyor. Her sabah aynı saatte kalkıp okula gitmeye ve aynı saatte okuldan çıkmaya alışkın olan zihin ve vücut yeni rutinde bocalayabiliyor. 

Üniversite adayları artık sabah erken kalkmama gerek kalmayacak, sabah saatlerindeki derslerime uyanamazsam gitmem gibi düşünebiliyor. Bu noktada bir uyarı yapalım; devamlılık genel başarıyı etkilemesinin yanında bazı dersler için belli oranda derse girmek zorunluluk da olabiliyor. 

Üniversitenin ilk haftaları genelde çok fazla ders işlenmediği için yeni uyanma saatlerine alışmak için biraz vakit olduğunu söyleyebiliriz. Günü iyi değerlendirmek için ilk baştan ders arası boşluklarda yapabileceğini aktiviteleri not alarak ilerlerseniz uyum süreciniz kolaylaşacaktır. 

 

2-Yeni İnsanlar Yeni Arkadaşlar

Lisedeki köklü arkadaşlıklardan sonra üniversite hayatı yeni bağlar kurmakta zorlanacağınız bir süreç olabilir.

Üniversitede insanlarla kaynaşmak ve bağ kurabilmek için en güzel yerler öğrenci kulüpleridir. Özellikle sanata ilginiz varsa tiyatro kulübü gibi sürekli çalışmalara katılacağınız topluluklara yönelirseniz bir anda kendinizi geniş bir grupla bol bol vakit geçirirken bulabilirsiniz. Sporla ilgileniyorsanız bu özelliğiniz de üniversite takımlarına girerek yeni arkadaşlar edinmenizi kolaylaştırır. 

Öğrenci kulüpleri ilginizi çekmiyorsa kütüphane ve etkinlikler de çevrenizi genişletmek için uygun alanlar olabilir. 

 

3-Yetişkinliğe Doğru Genişleyen Sosyal Sınırlar 

Üniversite hayatına geçişle birlikte tek değişen şey öğrenim içerikleri ve okul tarzı değildir. Bu geçişle birlikte gençler yetişkinliğe doğru da bir adım atarlar. Özgürlük sınırları genişler ve hayata dair sorumluluklar da artar. Özellikle farklı bir şehre üniversite okumaya giden gençler için hayat standartları ve günlük rutinler fazlasıyla değişir. 

En basit değişim izinlerle ilgili olur. Önceden birçok konuda aileden izin alınması gerekiyorken üniversite hayatına başlanmasıyla birlikte bireylerin kendi kendilerine karar almaları, öz disiplinlerini sağlamaları daha çok beklenir. 

Özgürlük hissinin yükselişi keyifli olsa da yetişkinliği en güzel şekilde yaşayabilmenin püf noktası özgürlüğün çemberini iyi bilmek, kendinize ve çevrenize saygılı yaşamak ve sınırların, başkasının sınırları ile kesiştiğini bilerek ilerlemekten geçer.

 

4-Bilginin Ötesinde Deneyimleyerek Öğrenme Zamanı

Üniversitedeki öğretmenler lisedekinden farklıdır. “Neye gülüyorsanız söyleyin biz de gülelim.” diyen ebeveyn-öğretmen modeli; cümlelerini kendinize göre yorumlayarak not almanız gereken öğretim görevlilerine bırakır. Yani öğretmenin öğrenciye bir şeyler öğretmek için çabalaması biraz geride kalır, öğrenci aktif olmalı ve öğretmenden kapabileceği her bilgiyi edinmek için emek vermelidir. 

Lisedeki bilgiyi öğrenme odaklı değerlendirmeden sonra üniversitede kişinin bilgiyi iyi öğrenmesinin yanında öğrendiklerine yorum katabilmesi ve kişisel gelişim yolunda rotasını oluşturması da beklenir. Üniversite sadece meslek edinilen bir kurum değil maddi ve manevi tüm sorumluluğun alınacağı yetişkinlik hayatına bir hazırlık evresidir. 

 

Tüm bunların bilinciyle okula başlarsanız geleceğinizin temellerini sağlam atabilir ve üniversite bittikten sonraki döneme de yatırım yapmış olursunuz. 

Aydınlık bir gelecekte, hayallerinizin gerçeğe dönüştüğü bir hayat yaşamanızı dileriz!

 

 

banner('home_ads')