image

En Çok Gelir Kazanan Üniversite Bölümleri

Üniversite tercih süreçlerinin başlamasına az bir zaman kaldı, bu durumdan dolayı öğrenciler de tercih aşamaları için detaylı araştırmalar yapmakta. Hangi bölüm tercih edilmeli, hangi meslek gurubu daha çok kazanıyor gibi sorular son dönemlerde öğrencilerin beynini fazlasıyla meşgul etmekte.

Bizde sizler için Türkiye’de en fazla kazandıran üniversite bölümlerini araştırdık. Bu meslek guruplarının kazançları ve detayları ile ilgili önemli bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Türkiye’de en fazla kazandıran üniversite bölümlerinin ilk sırasında Tıp Fakültesi geliyor. Enstitü araştırmaları baz alındığı zaman tıp fakültesinden mezun olan erkek ve bayanlar kıyaslandığı zaman, bu adayların mezun olduktan 10 yıl sonra yılda ortalama olarak 78 bin dolar kazandığı gözler önüne serildi. Bayanların ise yılda ortalama 65 bin dolar kazanarak erkeklerin biraz gerisinde olduğu gözlemleniyor. Tıp Fakültesi içinde en fazla kazandıran alan olan Cerrahlık ön plana çıkıyor.

Listemizde en çok kazandıran üniversite bölümleri arasında, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2. Sırada yer alıyor. Ekonomist olarak çalışma hayatına başlayan erkeklerin yıllık kazancı 60 bin dolar seviyesinde seyir ederken, bu durum bayan ekonomistler içinse yılda ortalama 54 bin dolar civarında seyir ediyor. Bu rakamlar ise İktisat bölümünü en çok kazandıran 2. Bölüm olarak gösteriyor.

Listemizin üçüncü sırasında erkekler tarafından çoğunlukla tercih edilen bölümlerden bir tanesi olan Mühendislik geliyor. Bu bölümlerden mezun olan çeşitli inşaat, yazılım, makine ve çevre mühendislerinin kazançları göz önünde bulundurulduğu zaman erkeklerde yıllık ortalama 44 bin dolar, bayanlarda ise 33 bin dolarlık ciddi bir kazanç görülüyor.

Mühendislik bölümlerini bayanların fazlasıyla tercih ettiği bölümler arasında yer alan Mimarlık takip ediyor. Gelişen inşaat sektörü ile birlikte popülerliğini artıran Mimarlık bölümlerde bayanlar yılda ortalama 32 bin dolar kazanırken, erkeklerde bu kazanç yıllık 40 bin dolar seviyelerine kadar çıkabiliyor.

En çok kazandıran üniversite bölümleri göz önünde bulundurulduğu zaman listeyi, erkekler için yılda ortalama 42 bin dolar kazandıran Hukuk Fakülteleri ve işletme fakülteleri takip ediyor.

 

Sizlerde geleceğinize yön vermek adına doğru tercihler yapmayı planlıyorsanız, tüm bölümleri ve bölümlerin kendi içindeki zorluklarını detaylıca araştırmalısınız.

banner('home_ads')