image

Edebiyat Sorularını Çözerken İşinize Yarayacak Püf Noktalar

1)Klişe Ama Hep İşe Yarayan Yöntem: Kitap Okumak

Yorum gerektiren edebiyat sorularını çözmek için yardımcı olacak yol çok klişe olsa da kesinlikle kitap okumak. Özellikle geçmiş sınavlarda çıkmış kitaplardan bir liste yapıp yıllık okuma listenize eklerseniz hem boş zamanlarınızı değerlendirmiş olursunuz hem de aslında bir yandan keyif alırken bir yandan paragraf sorularını ya da belki de o an elinizdeki kitapla ilgili gelecek soruyu daha kolay çözme ihtimalinizi artırırsınız. 

 

2)Bol Bol Test Çözün Hızınızı Artırın

Kitap okumakla aslında benzer etkiyi yaratan bir diğer edebiyat bölümünden yüksek net çıkarma yöntemi de bol test çözmekten geçer. Ne kadar çok paragrafla iç içe olursanız hızlı anlama yetiniz de o kadar hızlı gelişir ve soruları daha kolay ve çabuk çözebilirsiniz. 

 

3)Hafıza Tekniklerinden Faydalanın ve Ezberi Kolaylaştırın

Özellikle AYT sınavında ezber gerektiren birçok soruyla karşılaşabilirsiniz. Ezber gerektiren soruları çözmek için hafıza tekniklerini kullanabilirsiniz. Bunu yaparken örneğin belli bir dönemin yazarlarının baş harflerinden bir kelime çıkarmak ya da renk ve cisimlerle kelimeleri eşleştirmek gibi yöntemler kullanılır. Hafıza tekniklerine dair yardımcı kitaplar almanız ve videolar izlemeniz size yardımcı olacaktır. 

 

4)Minimum Kaygı Maksimum Konsantrasyon

Aslında sadece edebiyat sorularında değil tüm üniversite sınavı sorularını çözerken işinize yarayacak en önemli şey minimum stres ve maksimum odaklanmadır. O an kendinizi duygularınızdan olabildiğince arındırın ve hafızasında aslında tüm bilgiler olan bir robot gibi bile düşünebilirsiniz. Böylece soruları yapma hızınız da mutlaka yükselecektir. 

 

5)Önce Soru mu Paragraf mı Okunmalı?

Genellikle uzun paragrafları içeren sorularda önce soruyu okumanın zaman kullanımı açısından daha verimli olduğu söylenir ama bazı öğrenciler için durum farklı olabilir. Bunu test etmek için birkaç edebiyat denemesinde paragraf sorularını seçin ve süre tutarak bir kısmını önce soruyu okuyarak bir kısmını önce paragrafı okuyarak çözün. Böylece hangi yöntemin size zaman kazandıracağını bulabilirsiniz. 

 

6)Test Sıralamanızda Edebiyatı Uygun Yere Koyun

Üniversite adaylarının büyük çoğunluğunda görülen normal test sıralamasındaki derslere göre soruları çözmeye devam etmek en sağlıklısı olmaktadır. Zaten aslında ders sıralaması da bu genellemeye göre yapılır. Tabii ki bu sizin için belki de geçerli değildir. Bunun öğrenmenin en iyi yolu da yine birkaç denemeyi farklı dersleri önce yaptıktan sonra gelen sonuçlara bakarak karar vermektir.

 

7)Uzun Paragraflı Sorular Daha Kolay Olabilir mi?

Uzun paragraf sorularını gören birçok üniversite adayının içine buhranlar bastığını biliyoruz. Şimdi vereceğimiz bilgi sizi rahatlatacak çünkü uzun paragraf sorularında genelde cevap sorunun içinde oluyor bu yüzden de aslında bu tip sorular kısa paragraf sorularından daha kolaydır bile diyebiliriz. 

 

8)Yorumlarınızı Bazen Kendinize Saklamak İyidir

Edebiyat sorularında yapılan en büyük hatalardan biri de istenen cevaba kendi yorumunuzu katmaya çalışmak olur. Soruda büyük ihtimal “parçaya göre” gibi bir tanım vardır yani paragrafta anlatılanları sadece dikkate almanız gerekir. Konuyla ilgili ekstra bilginiz varsa bile bunun sorunun cevabıyla ilgisi olmamalıdır. 

 

9)Aceleci Olmayın ve Tuzaklara Düşmeyin

En çok caydırıcı cevapların olduğu bölüm Edebiyat bölümüdür. Bu yüzden cevaplama yaparken mutlaka bütün şıkları okuduktan sonra kararınızı verin.

 

10)Hızlı Okuma Tekniklerinden Faydalanabilirsiniz

Üniversite sınavından hızlı okuma teknikleri de size yardımcı olabilir. Buna dair kitaplar okuyup, videolar izleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Özellikle genel anlama dair sorular için bu teknik uygun olabilir. 

 

banner('home_ads')