image

Yatay Geçiş ve Dikey Geçiş Nedir?

Üniversiteye başlamış kişilerin karşısına çıkan kavramlardan ikisi de yatay geçiş ve dikey geçiş kavramlarıdır. Yatay geçiş ve dikey geçiş genel anlamda üniversitesinden ya da bölümünden memnun olmayanların başvurduğu sistemlerdir. 

Adı üstünde bu iki kavram “geçiş yapmak” anlamına gelir. Yatay geçiş genel çerçeveden açıklamak gerekirse üniversitesinden memnun olmayanların aynı bölümü farklı bir üniversitede okumak için tercih ettiği bir yöntem iken dikey geçiş ön lisanstan lisansa geçiş yapmak isteyenlerin seçtiği bir yöntemdir. 

Eğer siz de üniversiteye başladıysanız ama bölümünüzden ya da üniversitenizden memnun değilseniz yatay geçiş veya dikey geçiş imkanlarını değerlendirebilirsiniz. Böylece tekrar üniversite sınavına girmenize gerek kalmadan öğreniminizi istediğiniz doğrultuda devam ettirebilirsiniz. 

 

Yatay Geçiş Nedir? Yatay Geçiş Şartları Nelerdir?

Üniversiteye başladınız, bölümünüzü sevdiniz ama üniversitenize bir türlü ısınamadınız. Belki şehri sevemediniz belki arkadaş çevreniz hoşunuza gitmedi. Aynı üniversitede denkliği olan başka bir bölüme geçiş yapmayı da düşünüyor olabilirsiniz. Sebep ne olursa olsun tekrar sınava girmeden üniversitenizi ve bölümünüzü değiştirme şansınızın bulunduğunu söyleyelim. Bunun için yapmanız gereken şey yatay geçişe başvurmanız ve beklenen şartları karşılamanızdır. 

 

  • Mesela İstanbul’da bir üniversitede hukuk okuyorsunuz ama büyük şehrin size uygun olmadığına karar verdiniz. Daha küçük bir şehirdeki üniversitenin hukuk bölümüne geçiş yapabilirsiniz. 
  • Eşdeğer bölümler arasında geçiş yapmak istediğinizde karşınıza iki yöntem çıkar. İlk yöntem not ortalaması ile geçiş yapmaktır. İkinci yöntem ise üniversite sınavındaki yerleştirme puanınıza göre yatay geçişten faydalanmaktır. 
  • Yatay geçiş yapmak istediğiniz bölüm ile ilgili ne kadar yer açıldığını YÖK’ün duyurularından öğrenebilirsiniz. Kontenjanlar sınırlı sayıda olduğu için kesin sonuç beklenmemelidir. 
  • Yatay geçiş sonrası o zamanda kadar alınan ve yeni bölüm dersleriyle uyuşan derslerin tekrar alınmasına gerek yoktur. 
  • Öğrencinin yeni bölümünde eski bölümünde olmayan ve aldığı başka derslerle denkliği olmayan dersler varsa, yatay geçiş yapan öğrencinin bölümde okuyan diğer öğrenciler ile aynı seviyede olabilmesi o dersler de sistem tarafından ders programına eklenir. 
  • Son yapılan düzenlemelere göre yatay geçiş şartları arasına yurtdışından yatay geçiş yapmak isteyenler için dünyada ilk 400’de olan bir üniversitenin öğrencisi olma gerekliliği de eklendi. 

 

Dikey Geçiş Nedir? Dikey Geçiş Şartları Nelerdir?

Ön lisans programınızı lisans programına tamamlamak istiyorsanız Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile isteğinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz.

 

  • Meslek Yüksekokulu ve Açık öğretim Ön lisans Mezunlarının diplomalarını lisans diplomasına çevirme isteği olabilmektedir. Bunun için de DGS ile kabul aldıktan sonra 2 yıl daha okumak gerekir. 
  • Dikey Geçiş Sınavı genellikle yaz döneminde Temmuz veya ağustos ayında yapılır.
  • DGS’de 60 tane matematik, 60 tane de Türkçe sorusunu cevaplamanız beklenir. Sayısal ve sözel bilgisi test edilen kişiler arasından uygun puanları alanlar istedikleri bölümlere yerleşebilirler. 
  • 2,5 saat süren sınava hazırlanmak için geçmiş yılların sorularını internet üzerinden bulabilir ve süre tutarak test çözümü yapabilirsiniz. 
  • DGS’nin 1 yıl geçerliliği vardır yani sınavı girdiğinizin ertesi senesi de aldığınız puanı kullanabilirsiniz. 
  • DGS sonrası puanların açıklanmasını takiben 4-5 gün içinde tercih dönemi de başlar. 

 

Yatay Geçiş ve Dikey Geçiş Farkı Nedir?

  • Yatay geçiş, aynı üniversitede ya da farklı üniversitede okuduğunuz bölüme denkliği olan bir bölüme geçmek iken dikey geçiş 2 yıllık okulunuzu 4 yıllığa tamamlamanızı sağlayan bir seçenektir.
  • Yatay geçiş için üniversite sınavı puanınız ve/veya üniversitedeki not ortalamanız baz alınırken, dikey geçiş yapmak için sınava girersiniz. 
  • Yatay geçiş lisans ve ön lisans programları arasında yapılıyorken, dikey geçiş ön lisansın lisansa tamamlanması için sunulan bir yöntemdir.
banner('home_ads')