image

Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

Özellikle üniversite sınavına girecek ve son senesinde olanlar için çok faydalı olacak bir verimli ders çalışma yöntemleri listesi paylaşacağız. Elbette sadece bu öğrenciler için değil genel olarak ders çalışmaktan yüksek verim almak isteyen herkes de listemize göz atabilir. 

Listede bazı bölümler size çok basit gelebilir ama tam da bu basit şeyleri yaparak aslında düşündüğünüzden daha iyi ders çalışabilir ve zamanınızı iyi değerlendirebilirsiniz. Haydi, yöntemlere birlikte göz atalım!

 

1)Plan Yapın

Çok klişe bir yöntem gibi gelebilir size ama plan yapmak verimli ders çalışmak için gerçekten çok önemli bir adımdır. Özellikle üniversite sınavına hazırlanıyorsanız ve son senenizdeyseniz, dönem başında yapacağınız yıllık ders çalışma planı sizi çok rahatlatacaktır. Bu planı büyük bir harita şeklinde çıktı alıp, odanızın duvarına asabilirsiniz. Planlama sadece ders çalışma zamanlarını değil, kendinize ve hobilerinize de ne kadar vakit ayıracağınızı görebilmenizi de sağlar. 

 

2)Dikkat Dağıtıcı Etkenleri Ortadan Kaldırın 

Ders çalışma sırasında dikkatinizi nelerin dağıttığını en iyi siz bilirsiniz. Bu etkenleri minimuma düşürmek daha verimli ders çalışmanızı sağlar. Bu etkenler odanın ısısı, sandalyenizin yapısı, telefonunuz ve dışarıdan gelen gürültüler gibi farklı uyarıcılar olabilir. Kendinizi adapte olmaya zorlamayın. Bunun yerine verimizi düşüren etkenleri ortadan kaldırın ya da dönüştürün. Bunun için odanızdaki kalorifer peteklerinde ayarlama yapabilirsiniz, sandalyenizi ve masanızı değiştirebilirsiniz, çalışırken telefonunuzu kapatabilirsiniz ya da dışarıdan gelen gürültülerden soyutlanmak için iyi bir kulaklık alarak enstrümantal müzikler dinleyebilirsiniz veya kulak tıkacı kullanabilirsiniz. 

 

3)Çalışma Alanınıza Motive Edici Detaylar Ekleyin

Çalıştığınız bölgeye, çalışma kitaplarınıza ve defterlerinize sizi motive edecek detaylar ekleyin. “Renkli üniversite hayatına çok az kaldı!” gibi mesajlar yazan stickerlar bile emin olun çalışmaya olan hevesinizi artıracaktır. Eğer bu yazıyı okuyan bir veli iseniz minik not sürprizleriyle çocuğunuzun daha verimli ders çalışmasını siz de sağlayabilirsiniz. 

 

4)Çalışma Masanızı Düzenleyin

Geniş bir çalışma masası daha rahat etmenizi sağlar. Işık olarak göz yorucu beyaz ışık yerine sarı ışık tercih edebilirsiniz. Ayrıca gündüz çalışma zamanları için de masanın odanın ışık alan bölümünde konumlandırılması iyi olur. Çalışırken bilgisayardan faydalanıyorsanız ekranın göz hizasında olmasına dikkat edin. Genellikle masa yüksekliğine göre ekran aşağıda kalabilir, bu durumu çözmek için yükseltici aparatlardan faydalanabilirsiniz. Çalışma masanıza canlı bitki koymak da enerjinizi artırır. 

 

5)Tekrar Etmeyi Unutmayın

Ders çalışırken atlanan adımlardan biri de tekrar etmektir. Beyin bir konuyla ne kadar çok karşılaşırsa onu zihninde daha kolay hatırlanacak bir yere koyma olasılığı artar. Bu yüzden çok sık yaptığımız şeyleri artık bir süreden sonra refleks olarak hızla yapar hale geliriz. Bu seviyeye yaklaşabilmek için çalışılan konuların da tekrar edilmesi gerekir. 

 

6)Not Alın

Hiçbir kitap, hiçbir çalışma videosu sizin kendi aldığınız notlar kadar işinize yaramaz. Çünkü kendinizi en iyi siz tanıdığınız için hangi detayları unutmaya meyilli olduğunuzu ve bu yüzden not alırken nelerin altınız çizmeniz gerektiğini ya da bazı bilgileri nasıl yaratıcı yollarla zihninize kazıyabileceğinizi en iyi siz bilirsiniz. 

 

7)Fiziksel Olarak Zindeyken Ders Çalışın

Aç olduğunuzda ya da yeni yemek yedikten hemen sonra ders çalışmak alacağınız verimi düşürebilir. En iyi seçenek tokken veya yemek yedikten ortalama yarım saat sonra dersin başına oturmaktır. Yemek sonrası üzerinize çöken bir ağırlık olursa bundan kurtulmak için kahve içebilir, birkaç dakika yürüyüş yapabilir, yüzünüzü yıkayabilir ve kolonya gibi kokusuyla sizi uyaracak yardımcılardan faydalanabilirsiniz.

 

8)40-10 Sisteminden Faydalanın

Herkesin odaklanma süresi farklı olsa da bilimsel çalışmalar genelde insanların ortalama 40 dakika bir şeye odaklanabildiğini sonra dikkatin biraz dağıldığını söylemektedir. Bu yüzden 40-10 sistemini kullanabilirsiniz. Yani 40 dakika çalıştıktan sonra 10 dakika mola vererek ilerleyebilirsiniz. 

 

banner('home_ads')