image

Üniversiteye Giden Yolda Önünüze Çıkan Düşmanlar

Üniversite sınavına hazırlanmada son seneye geldiğinizde zihnen yıla hazır hissedersiniz, olabildiğince ders çalışma programına uymaya çalışırsınız, fiziksel olarak zinde kalmak için uğraşırsınız... Peki, sonuçta ne olur? Aynı şeyleri yapan insanlardan bazıları istedikleri sonuca ulaşırken bazıları ulaşamaz. Acaba neden? 

Bu yazımızda üniversiteye adım adım yaklaşırken yolunuza taş koyan engellerden ve bu engelleri nasıl aşabileceğinizden bahsedeceğiz. Haydi, listemize birlikte göz atalım. 

 

1-Alınan Kararlar Gerçekten Size mi Ait?

Üniversite sınavı aslında sadece hayat yolunuzu çizerken bir aracıdır. Siz üniversite sınavında Türkiye birincisi bile olsanız eğer hayatta ne yapmak istediğinize hala karar veremediyseniz yüksek puanlı bir yere yerleşirsiniz ve belki de birkaç ay sonra girdiğiniz bölümün hiç size göre olmadığını da anlayabilirsiniz. Yani üniversite sınavında gerçekten başarılı olanlar aslında her zaman iyi dereceler yapmış, yüksek puanlar almış kişiler değildir.

Sınavda başarılı olmak demek gerçekten size uygun ve sizi mutlu edecek üniversiteye ve bölüme yerleşmek demektir. Bunun için de en önemli etken doğru karar alabilmenizdir. Karar verirken başkalarının isteklerine değil kendi isteklerinize kulak vermelisiniz. Elbette fikir alabilirsiniz ama son karar sizin içinizden gelenlerle paralel olmalıdır. Kararınızın çerçevesi belli olduktan sonra sınava hazırlanma motivasyonunuz da zaten otomatik olarak yükselecektir. 

 

2-Gereğinden Fazla Gerçekçi Olmayın

Gerçeklerden kopmadan hedefler belirlemek elbette güzeldir ama gereğinden fazla gerçekçi olmak sadece hevesinizi kırar ve hatta özgüveninizi de baltalar. Herkes ne kadar çok çalışıyor, herkes ne kadar çok çabalıyor, ben onlar kadar iyi değilim demek ve bunlara odaklanmak sizi aşağı çekmekten başka bir işe yaramaz. Ben bakış açımı değiştiremiyorum diyorsanız da, o çok çalışan kişilere baktıkça “Benim onlardan hiçbir eksiğim yok.” demeniz de olumsuzu olumluya çevirmek için iyi bir yoldur. 

Yıllardır üniversite sınavında hayalini kurduğu bölümlere yerleşen hiç kimse süper kahraman değildi ya da sihirli bir değnek ile başarı el etmedi. Tek yaptıkları düzenli şekilde ders çalışmak ve stres yönetimini iyi bir şekilde yapabilmekti.

 

3-Sabırsız Olmayın

Üniversiteye hazırlanan çoğu kişi de düzenli çalışmalarına rağmen bir dönem, deneme sınavlarında ortalama olarak aynı netlerde çakılı kalmak gibi bir durum yaşanabilmektedir. Siz de bu gruba girerseniz paniklemeyin ve aynı disiplinle, sabırla çalışmaya devam edin. Psikolojik bir eşik olan bu dönem birçok kişinin yaşadığı bir dönemdir ve bir süre sonra netler yükselmeye başlar. 

Sabır ders çalışırken de ihtiyacınız olan bir duygudur. Herkesin kapasitesi ve kişiliği farklı olduğu için kimi matematik konularında zorlanırken kimi Türkçe sorularını çok zor çözer. Sizin de bazı derslerde başarıyı yakalamak için sabırlı olmanız gerekebilir. 

 

4-İstisnaların Peşine Düşüp Fazla Risk Almayın

Üniversite sınavına hazırlanırken, özellikle gençlik dönemindeyseniz, özgürlüğünüzün elinizden alındığı hissi çok bunaltıcı olabilir. Zaman zaman daha da yükselen sıkışmışlık duygusunun etkisiyle bu kıskaçtan nasıl çıkabilirim düşünceleri zihninizi sarabilir. Okuldan ayrılmış olan ya da okuldan atılan dahilerin hikayeleri, büyük girişimcilerin aslında üniversite mezunu olmamaları vb. hikayeler üniversite hazırlık döneminde çoğu kişinin ilgisini çeker. Belki üniversite o kadar da gerekli değildir gibi bir düşünce yavaş yavaş akla yerleşmeye çalışır. Bu aslında ders çalışmaktan kaçmak için beynin türlü oyunlarından sadece biridir. 

Üniversite sınavı asilik yapılarak, risk alınacak uygun bir dönemeç pek değildir. Bu yüzden en iyisi elinizden geleni yapmak ve ilerleyen yıllarda isteklerinizi tekrar gözden geçirerek ona göre hayatınızı şekillendirmektir. İçinizden girişimci olmak geliyorsa mesela buna dair bir bölüme girebilirsiniz. Üniversitede derslere gömülü kalma fikri size bunaltıcı geliyorsa öğrenci kulüplerinde sosyalleşebilirsiniz. Ayrıca üniversite okurken daha kolay yurtdışına gidebileceğiniz programlarla ufkunuzu ve hayat çemberinizi de kolaylıkla genişletebilirsiniz. Üniversiteyi fırsatlarla dolu bir dünya olarak görmeye başlamanız yeterli!

 

banner('home_ads')