image

Üniversitenin İlk Haftası Nasıl Geçer?

Tüm sene sıkı çalıştıktan ve istenen puanı aldıktan sonra üniversite sınavı yılını başarıyla tamamlamış adayların sırtından büyük bir yük kalkar. Peki, sonra?

Tercihler yapılır ve hayali kurulan bölümün kazanıldığına dair ekrandaki o yazıyı görünce sevinç çığlıkları havada uçuşur!

Artık acı, tatlı hatıralarıyla sona eren lise döneminin ardından yepyeni bir üniversite döneminin kapıları açılır…

Üniversitenin ilk haftası yeni doğmuş bir bebek gibi etrafı keşfetmekle geçer. Genellikle tanışma odaklı bir süreç ilerler. Üniversitede ilk haftada neler yapılabilir araştırdık, bilenlere danıştık ve sizin için hem eğlenceli hem bilgilendirici bir yazı hazırladık! Haydi, yüksek öğrenim dünyasının kapılarını birlikte aralayalım…

 

Ders Bahane Tanışmak Şahane!

Üniversitenin ilk haftasında bazı hocalar okula bile gelmezken çoğu hoca ise ders ile ilgili genel bilgi verme ve öğrencileri tanıma amacıyla dersini işler. 

Oryantasyon tadında geçen ilk haftada okula gidilmesine gerek yoktur gibi yanlış bir kanı sizin de kulağınıza çalınmış olabilir. Oysa ki bu süreci hem üniversiteyi hem de yeni arkadaşları tanımak için değerlendirmek verimli olur. 

 

Devamsızlık Hanenize Puan Yazdırmayın

Bazı üniversitelerde derslerin ilk haftasından itibaren devamsızlık bilgisi için yoklama alınmaya başlar. 

Üniversiteli olmanın havalı duruşuna uymadığı düşüncesiyle ilk hafta okula gitmeyerek devamsızlık hanenize eksi puan yazdırmanız ileride gerçekten okula gidemeyecek durumda olacağınız dönemlerde sizi zor durumda bırakabilir. 

Bu konuda en iyi bilgiyi öğrenci işlerinden alabilirsiniz. Öğrenci işlerini tüm sene boyunca sık sık haşır neşir olacağınız bir departman olacağı için ilk haftadan telefonla tanışmış olmanız da iyi olabilir. 

 

Teknik Detayları Öğrenmenin Tam Zamanı

Henüz ders yoğunluğu başlamamışken hem fakülte binanızın yapısını öğrenmek hem de kampüsün bahçesini, çevresini keşfetmek için ilk hafta çok uygun bir zaman dilimidir. 

Edindiğiniz ön bilgiler ile sonrada gelecek potansiyel arkadaşlarınıza da yardımcı olabilirsiniz. 

 

Dersler Erken Biterse Üst Sınıfların Derslerine Katılın

İlk hafta genellikle dersler normale göre daha erken biter çünkü hocalar ders işlemek yerine ön bilgi vermeyi ve tanışmayı tercih eder. 

Erken biten derslerden kalan zamanda üst sınıfların derslerine misafir öğrenci olarak katılabilirsiniz. Böylece üniversitede bir sonraki yılınızın nasıl geçeceğine dair erkenden bir öngörünüz olur. 

 

İlk Tanıştığın Kişilerle Bağlılık Zorunluluğu Hissetmeyin

Genellikle öğrenciler üniversitede ilk hafta tanıştığı kişilerle güvenli bir arkadaş grubu oluşturup yeni insanlarla tanışmaya kapalı hale gelirler. Bu aslında kişinin kendini sınırlamasına neden olur. 

Üniversitenin ilk birkaç ayında her haftayı ilk haftanız gibi düşünün ve yeni arkadaşlar edinemeye açık olun. Böylece uzun vadede daha iyi anlaşabileceğiniz insanlarla bağ kurma ihtimalini de değerlendirmiş olursunuz. 

 

Ders Materyallerinizi Toplayın

İlk hafta yapılacak en iyi şeylerden biri de hocalarla, asistanlarla ve üst sınıf öğrencileriyle iletişim kurarak dersler için gerekli olabilecek kitapları ve materyalleri toplamaktır. 

Özellikle kitaptan soru sorulan dersler için elbette kitap almanız faydalıdır ancak bazı dersler için özet fotokopiler edinmeniz de yeterli olabilir. İster kitap edinin ister özet fotokopilerden faydalanın üniversitede ders sınavlarına hazırlanırken size en faydalı olacak şeyin kendi notlarınız olacağını unutmayın.

 

İlk Hafta Moda Haftası!

Üniversitenin ilk haftaları giyiminize özen göstermek için daha çok vaktinizin olacağı zamanlardır çünkü sonraki haftalarda hem ders programı yoğunlaşır hem de hareketlenen sosyal hayatınızla birlikte özellikle sabah derslerine giderken daha özenli hazırlanmaktansa uyumayı tercih edebilirsiniz.

Bol bol vaktinizin olmasını iyi değerlendirin ve giyim kuşamınızla parlamanın tadını çıkarın!

banner('home_ads')