image

Üniversite Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üniversite sınavına girilen yıl tüm sene ne kadar önemliyse, puanlar geldikten sonra tercihlerin yapıldığı dönem de o kadar önemlidir. 

Yanlış yapılan bir tercih sıralaması tüm sene harcanan emeğin tam hakkının alınamamasına neden olabilecekken; doğru yapılan tercih sıralaması ise alınan puandan maksimum verimin sağlanmasına katkıda bulunabilir. 

Tercih dönemi başarıyla atlatmanız için üniversite tercihi yaparken dikkat edilmesi gerekenleri 10 maddede sizler için sıraladık!

 

1.Tercih Listenizi Oluştururken Motivasyonunuzu Yüksek Tutun

Sınav sonuçları belli oldu ve puanınızı artık biliyorsunuz. Yapmanız gereken ilk şey tercih listenizi oluşturacağınız dijital ya da somut not kağıdınızı hazırlamanız. Bu doküman sizin hayatınızda yeni bir kapının açılmasına aracılık edeceği için motivasyonunuzu yükseltecek ve size iyi gelen birkaç motto ile süslenebilir.

 

2.İncelenmesi Gereken İlk Doküman: Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu

Puanlarda açıklandıktan sonra http://www.osym.gov.tr adresine girerek Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu’na erişerek istediğiniz bölümlerle ilgili detayları öğrenebilirsiniz. Ardında da sırasıyla tercih listenizi ana hatlarıyla oluşturabilirsiniz.

 

3.Bölümlerin Tüm Özelliklerini İnceleyin

Tercih listenizi hazırlarken kılavuzda yer alan bölümlere dair burs, özel koşullar ve ücret gibi tüm detayları inceleyin. Böylece sonradan pişman olma ihtimaliniz oldukça düşecektir. 

 

4.Tercihlerinizde En Önemli Kriter Başarı Sıralaması Olsun

Kılavuzda bir önceki sene bölümleri tercih eden kişilerin başarı sıralaması da yer alır. Bu bilgi üniversite bölümlerinin taban ve tavan puanları kadar önemli olduğu için kesinlikle önemsenmelidir.   

Başarı sıralamasında belli aralıklarda yoğunluk her yıl değişebildiği için sene özelinde bu durumu dikkate almak önemlidir.

 

5.Yeni Açılan Üniversite ve Bölümler

Yeni açılan üniversite ve bölümlerin doğal olarak taban ve tavan puanları henüz yoktur. Bunun için tahminde bulunmak zor olsa da aynı şehirde olan üniversitelerin ve benzer bölümlerin geçmiş senelerdeki puanları incelenerek tahmin yürütülebilir. 

 

6.Üniversite Türünü Belirleyin 

Üniversite çeşitlerini; devlet üniversiteleri, vakıf üniversiteleri, KKTC üniversiteleri ve yabancı üniversiteler olarak 4 başlıkta toplayabiliriz. Hepsinin kendine göre artıları olan üniversite türleri arasından seçim yaparken bu 4 kategoriyi inceleyebilirsiniz.

Örneğin beklediğinizden çok düşük bir puan aldıysanız KKTC üniversiteleri yıl kaybetmenizi önleyecek seçenekler olabilir. Özel üniversitelerde sunulan burs ve yurt imkanları maddi olarak daha rahat bir üniversite hayatı geçirmenizi destekleyebilir. Yurt dışı opsiyonunun bir alternatif olduğu da aklınızın bir köşesinde bulunsun.

 

7.Teknik Kriterler Kadar Yaşam Koşullarını da Değerlendirin

Puan ve başarı sıralaması, üniversitenin imkanları incelendikten sonra yapılacak tercih sıralaması biraz eksik kalacaktır çünkü üniversitelerin bulunduğu şehrin hatta kampüslerin olduğu ilçenin yaşam koşullarına bakmak da önemlidir. 

Örneğin; teknik olarak kriterlerinize uyan bir üniversite için tüm şartlar mükemmel görünse de şehir merkezinde bir hayatınız olsun istiyorsanız ve bu üniversite şehir dışında kampüs hayatı sunuyorsa size göre olmayabilir. 

 

8.Tercih Tesliminden Önce Son Kez Düşünün

Üniversite adayı tercihini teslim ettikten sonra herhangi bir üniversiteyi kazanırsa, kayıt yaptırmasından bağımsız olarak bir sonraki sene başarı katsayısında yarı yarıya azalma uygulanır. Bunu göz önünde bulundurarak tercih yapmanız gerektiğini unutmayın. 

 

9.Yabancı Dilde Eğitim

Genellikle İngilizce ağırlıklı olmak üzere üniversitelerde hazırlık sınıfı da olabilmektedir. Bu konuda elbette zorunluluk olmamakla birlikte globalleşen dünyada yabancı dilin hemen hemen her sektörde artı sağladığı da bir gerçektir. 

Mesleki geleceğinizi düşünerek yabancı dil eğitiminin sizin için gerekliliğine karar vererek üniversite tercihi yaparken bu konuda da ince eleyip sık dokumanızı öneririz. 

 

10.Gelecek “Sizin Geleceğiniz” Unutmayın!

Tercih döneminde aileniz, arkadaşlarınız ve öğretmenleriniz birçok öneride bulunacaktır., söylenenleri dikkate almakla birlikte son kararı verenin kalbiniz olduğuna emin olan, gelecek “sizin geleceğiniz, unutmayın! 

 

banner('home_ads')