image

Üniversite Tercihi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Üniversite tercih döneminin yaklaşmasıyla birlikte öğrencileri de büyük bir stres sarmış durumda, bölüm tercihlerini yapacak öğrenciler bu tercihler doğrultusunda hayatlarının geri kalan bölümüne yön vereceklerdir. Durum böyle olunca bu tercih aşamasında oldukça titiz davranılması, öğrencilerin geleceği açısından oldukça büyük bir önem arz etmektedir.

Doğru tercih yapmanız konusunda ki en önemli unsurlardan bir tanesi, bu kritik süreçte kendi özelliklerinizi göz önünde bulundurarak bir bölüm seçmeniz olacaktır. Tercih yaparken izlemeniz gereken çok önemli adımlar bulunmaktadır. Bu adımlara dikkat ederek tercihlerinizi mümkün olduğunca doğru şekilde yapabilirsiniz.

Tercih yapılırken dikkat edilmesi gereken hususların başında, YÖK programlarını ve açıklanan kontenjan kılavuzunu dikkatlice okumalı, kılavuzda yer alan ön şartlar detaylı olarak incelenmeli ve tercih edebileceğiniz bölümler belirlenmelidir.

Tercihlerinizi gerçekleştirmeden önce seçmiş olduğunuz bölümlerin özel şartları detaylıca incelenmeli ve sizden bir önceki yıl bu bölümlere yerleşen adayların başarı sıraları bölümlerin yanlarına not edilmelidir.

Tercihlerin üniversite sınavında almış olduğunuz puana göre değil başarı sırasına göre yapılmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Puanlarda çok ciddi oynamalar gerçekleşse bile başarı sıraları üç aşağı beş yukarı aynı şekilde seyit etmektedir.

Bu işlemlerden sonra devlet üniversitelerinde mi yoksa vakıf üniversitelerinde mi öğrenim görmek istediğiniz kesinleştirilmeli tercihleriniz bu yönde şekillendirilmelidir.

Tercihlerinizi gerçekleştirmenizde önemli olan iki husustan daha bahsetmek istiyoruz. Başarı sıralamanız 200.000 ise başarı sıralamaları incelendiğinde 7 – 8 bin bandında öğrenci alan bölümleri kesinlikle yazmamanız gerekmektedir. Bunlar ölü tercih olarak adlandırılmaktadır. 

Diğer önemli bir husus ise yeni açılan bölümlerin yanlarında, kılavuzlarda başarı sıralamalarının yazmamasıdır. Bu bölümlerin başarı sıralamaları – olarak görüntülenmektedir. Bu durumda o fakülteye ve bölüme en yakın farklı şehirlerdeki bölümler belirlenmeli ve o bölümlerin başarı sıralamaları dikkate alınarak tercihler oluşturulmalıdır.

 

Ayrıca sizlere tavsiyemiz, aileniz istiyor diye kesinlikle sevmediğiniz ve okumak istemediğiniz bir bölümü yazmamanız olacaktır. Önemli olan sizin geleceğiniz ve sizin hayatınız, bu bağlamda kesin ve net kararlar alarak, okumak istediğiniz bölümü ve yaşamak istediğiniz şehri belirlemeniz gerekmektedir. Son olarak tercih edeceğiniz şehirlerdeki barınma sorunlarını ve yurt, apart olanaklarını da iyi bir şekilde araştırıp, listenizi bu kriterlere göre yapmanız doğru bir tercih sürecinde sizlere büyük fayda sağlayacaktır.

banner('home_ads')