image

Üniversite Sınavında Tarih Bölümünden Korkmanızı Engelleyecek 10 Yöntem

1)Ezberleme Bölümlerinde Özel Teknikleri Deneyin

Bildiğiniz gibi tarih birçok tarihi ve ismi ezberlemenizi gerektiren bir derstir. Ezber için görsel ile eşleştirme, baş harflerden kelimeler türeterek bir diziyi aklından tutma gibi yöntemlerden yaralanmanız tarih bölümü soruları için kesinlikle size yardımcı olacaktır. 

Tarih netlerinizi yükseltmek istiyorsanız bir diğer garanti yöntem de özet yazarak çalışmanızdır. Bunun için internette konu özetleri için olan videoları izlemeniz de olumlu sonuçlar almanızı kolaylaştırır. Kendi kendinize konuyu sesli anlatmak da ezberlemeyi kolaylaştıran yöntemlerden biridir. 

 

2)%99 Çıkacak Konulara Odaklan

Hem öğretmenlerinizden hem de tarih çalışmaya dair internet videolarından şu cümleyi mutlaka duyarsınız “Bu konudan %99 soru gelecektir.” Bu cümleyi ciddiye alın ve o konuları gerçekten odaklanarak çalışın. 

 

3)Tarihi Dönemleri Ayırın ve Planlı İlerleyin

Tarihte bazı dönemler birbirine benzeyebilir ve karışıklık yaşayabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için bir tarih kronolojisi hazırlayabilirsiniz. Burada sadece tarihleri ve dönem isimlerini ve dönem isimlerinin altına da en önemli isim ve olayları yazmanız yeterlidir. 

 

4)Tarih İçin Edebiyat da Çalışın

Bu da ne demek oluyor şimdi diyor olabilirsiniz. Bildiğiniz gibi tarih bölümünde bilgi sorusu kadar yorum soruları da çıkabilmektedir. Bu yüzden edebiyat çalışmak aslında tarih bölümü netlerinizin yükselmesine de yardımcı olacaktır. Özellikle kitap okumak iki ders için de yorum yeteneğinizi artıracak en iyi yollardan biridir. 

 

5)En Kolay Anladığınız Değil En Zor Anladığınız Konularla İlgili Soru Çözün

Birçok üniversite adayının netlerinin yükselmemesinin nedeni en iyi bildikleri konularla ilgili pratik yapmaya yoğunlaşmalarıdır. Oysa ki bazı konulardan artık eminseniz onların üzerine çok da düşmenize gerek yoktur. Önemli olan anlamadığınız ya da zorlandığınız konuların üzerine gitmektir.

 

6)Tarih Çalışmayı Eğlenceli Hale Getirin

Birçok üniversite adayının tarih çalışırken en çok şikayet ettiği şey sıkılmaktır. Çünkü tarih çalışmak bir sürü bilgiyi ezberlemekten ibaret gibi görünüyor. Aslında bunu değiştirebilirsiniz. Çalışırken okuduğunuz olayları film sahnesi gibi gözünüzde canlandırırsanız emin olun bilgiler hem daha sağlam şekilde aklınıza kazınacak hem de tarih çalışmak daha eğlenceli hale gelecektir.

 

7)Soruları Az Diye Tarih Bölümünü Küçümsemeyin

Tarih soruları sayısı az olsa da aslında az bir çalışmayla çözülebilecekleri için oldukça verimli sonuç verirler. Örneğin TYT bölümü tarih soruları için günlük ortalama yarım saat çalışmanız hepsini yapmanız için çok büyük ihtimal yeterli olacaktır. 

 

8)Geçmiş Sorulara Bakın

Tarih bölümünde çok konu var bunun farkındayız. Geçmişte sınavlarda konulara göre soru dağılımı nasıl olduysa sizin gireceğiniz üniversite sınavında da büyük ihtimal benzer bir dağılım olacaktır. Bu yüzden çalışmaya en çok soru gelecek bölümden başlamanız iyi olacaktır. Sınav yaklaşırken konuları bitirememiş olsanız bile soru yoğunluğunun çok olacağı kısmı çalışmayı tamamlamış olursunuz.

 

9)Konu Tekrarına Mutlaka Zaman Ayırın

Özellikle sözel dersler mutlaka sınav yaklaştığı zamanlarda tekrar edilmelidir. Bunun için tüm konuları bitirdikten sonra internetten tekrar videolarından yararlanabilirsiniz. Kendiniz çalışırken de tuttuğunuz özet notları da tekrar etme sürecinde kullanabilirsiniz.  Haftalık olarak da yatmadan önce o hafta tarih çalıştıysanız tuttuğunuz kısa notlara bakabilirsiniz. 

 

10)Notlarını Kısa ve Maddeler Halinde Tutmaya Çalış

Not tutmak hem konuların daha iyi aklında kalmasını sağlar hem de sonradan tekrar yaparken sana kolaylık sağlar. Notları ne kadar kısa ve uygun yerlerde de madde madde olacak şekilde tutarsanız tekrar yapmak senin için o kadar hızlı olur. 

 

banner('home_ads')