image

Üniversite Sınavında Dilcilerin Netlerini Yükseltecek 8 Taktik

1)Ders Çalışma Kaynaklarınızı İyi Seçin

Dilciler çalışırken doğru kaynaktan çalışmak netlerin artmasında önemli rol oynar. Özellikle gramer için çözümlü soruların olduğu kitaplardan edinmeniz faydalı olacaktır. 

 

2)Düzenli Çalışın ve Pratik Yapın 

Her ders için pratik yapmak elbette önemlidir ama bu önem en çok da dil öğrencileri için geçerlidir diyebiliriz. Dil öğrenmenin en iyi yolu pratik yapmaktır. İstediğiniz kadar gramer çalışın, kurallara hakim olun bunları pratik yaparak pekiştirmezseniz aklınızda kalmaları daha da zor olacaktır. Artık teknoloji çağında yaşadığımız için yabancı arkadaşlar edinebilir ve onlarla İngilizce pratik yapabilirsiniz. Direkt yabancı öğretmenlerden İngilizce dersi alabildiğiniz platformları ve uygulamaları değerlendirebilirsiniz.

 

3)İngilizce Uygulamalardan Faydalanın

Günümüzde artık mobil uygulamalar oldukça popüler ve bu tip uygulamalardan en faydalı olanları da ders çalışmayla ilgili olanlar oluyor. İngilizce ile ilgili de oldukça eğlenceli dil öğrenme ve dil geliştirme uygulamaları bulunmaktadır.

 

4)İngilizceyi Hayatınızın Parçası Haline Getirin

Eğer dil bölümü okumaya karar verdiyseniz zaten sadece sınav için değil hayatınızın geri kalan bölümü için de yeni bir dili hayatınızın parçası haline getirmeye başlayacaksınız demektir. Bunun için de kullandığını uygulamaları, telefonun ve bilgisayarın dilini yabancı dile çevirmekle işe başlayabilirsiniz. Yabancı filmleri orijinal dilinde izlemek ve yabancı kitaplar okumak da elbette oldukça faydalı yöntemlerdir. 

 

5)Görsel Hafızayla Ezber Taktiğinden Faydalanın

Bu taktik birçok derste kullanılabildiği gibi İngilizce için de özellikle yeni kelimeler öğrenmekte oldukça faydalıdır. Klasik ezberleme taktiği yerine kelimeyi görselleştirerek hafızanıza alırsanız unutmanız neredeyse imkansız olacaktır. İlginç bir örnek verelim: dungeon (Söylenişi:dancın). İngilizce  olan dungeon kelimesinin anlamı zindandır. Diyelim ki kelime karşınıza çıktı ve anlamını hatırlayamadınız. Birkaç kez söyleyin: dan-cın, dan-cın. Sanki dan ve çın seslerinin yankılanması gibi geliyor kulağa, bunu zindan ile nasıl bağlayabiliriz? Zindanda bir adamın bir bozuk parayı parmaklıklara vurduğunu düşünün ve dan ve çın seslerinin çıktığını hayal edin. Görsel hafızanızda oluşan resimle çıkan sesler birleştikten sonra “dançın” yani “dungeon” kelimesini duyduğunuzda anlamını hatırlamanız çok kolay olacaktır. 

 

6)Kurallar Arasında Boğulmayın

Dil öğrencileri birçok farklı kural ile karşı karşıya kalınca biraz ürkebilir ama aslında bu kuralların hepsini çok iyi ezberlemeye pek de gerek yoktur. Her konunun mutlaka bilinmesi gereken kurallarına odaklanırsanız daha kolay ilerlersiniz. Örneğin tense başlığında konu öğrenimi yapıyorsanız zaman bağlaçları kurallarını bilmeniz sınavda da sorularda birçok şıkkı kolayca elemenizi sağlayacaktır. Active-passive konu başlığında ise passive olarak kurulan cümlelerde nesne olmayacağını bilmeniz de sınavda ilgili sorularda şık elemenizi kolaylaştırır.  

 

7) Kelime Haznenizi Geliştirirken İşe Kaynaktan Başlayın 

Dilcilerin en zorlandığı şeylerden biri de yeni kelimeler öğrenmektir. Bunun için kaynaktan yani köklerden başlamanız işinizi kolaylaştırır. Mesela tire filinin öğrendiğiniz ve anlamının yormak olduğunu biliyorsunuz. Artık karşınızda tired ve tiring gibi kelimeler çıktığında onların anlamının da yormak ile ilgili olduğunu mantık kurarak da bulabilirsiniz. 

 

8) TYT Sınavındaki Farklı Konuları da Sene Boyunca Çalışın

Toplam puanınızın %40’nın TYT sınavı başarınızdan geleceğini unutmayın. Bu yüzden TYT konularını da yıl boyunca çalışın. Önce kısaca YTY konularının üstünden geçeyim sonra dil çalışmaya tamamen yoğunlaşırım diye düşünmeyin. İkisini paralel yürütün. Böylece konuları unutma olasılığınız azalır hem de aslında arada bir TYT konuları çalışmak sürekli dil çalışmaktan sıkıldığınızda size iyi bile gelebilir. 

 

 

banner('home_ads')