image

Üniversite Sınavı Hayatın Dönüm Noktası mı?

Bu yazı aslında sadece öğrencilere değil velilere de hitap eden bir yazı olacak. Üniversite sınavı gerçekten bir dönüm noktası mı diyorsanız buna kesin evet ya da hayır demek mümkün değil. Elbette hayatta önemli bir değişim olmasını sağlayan bir geçiş zamanı ama yaşamda yaşanan her şey de olduğu gibi üniversite sınavından istenen sonuç alınamazsa her zaman başka seçenekler de mevcut.

En sağlıklısı sınava girilen ilk sene, istenen puanı alarak istenen bölüme ve istenen üniversiteye gidebilmek olsa da diğer seçenekler başa geldiğinde de karalar bağlamaya gerek yok. Tekrar hazırlanarak sınava girebilirsiniz. İstediğiniz bölüm oldu ama daha iyi bir üniversiteye geçmek istiyorsanız dikey geçiş sınavlarına çalışabilirsiniz. Üniversite sınavı iyi geçti, istediğiniz bölüme de başladınız ama farklı ilgi alanlarınız da ortaya çıkmaya başladıysa yan dal ya da çift anadal gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. 

Üniversite sınavına hazırlanan çocuğu olan veliler de durumu geniş çerçeveden değerlendirmeli ve çocukları üzerinde baskı kurmamalıdır. Zaten baskı çalışma verimini de düşüreceği için hiçbir açıdan faydası olan bir yöntem değildir. 

Yani üniversite sınavı hayatınızda yeni bir kapı açacak anahtar olsa da o kapıdan girdikten sonra üniversitelinin neler yapacağı aslında hayatını şekillendirecek olan şeyler oluyor. 

Peki, o zaman neden üniversite sınavı herkes için bu kadar önemli bir mesela olarak aşırı ciddiye alınıyor? Bunun da geçerli sebepleri var. 

 

Üniversite Sınavının Size Kazandıracakları Nelerdir?

• Öncelikle emeğinizin karşılığını aldığınız için özgüveniniz artar.

• Kariyer yapma sürecinde ilk adımı atarsınız.

• Üniversitede farklı bir sosyal çevreye girerek birçok yeni arkadaş edinebilirsiniz. 

• Sizinle aynı ilgi alanına sahip öğrencilerle birlikte olarak gelişiminizi kolaylaştırırsınız. 

• Üniversitede öğrenmenin yanında kendinizin de araştırma yapabileceğiniz alanlarınız olur. 

• Merak ettiğiniz konuların en iyi uzmanlarından ders alma fırsatı yakalarsınız. 

• Eğer ailenizden ayrı yaşarsanız hayat sorumluluklarına dair erken bilgilenmeye başlarsınız. 

• Üniversitenin imkanlarından faydalanarak etkinliklere katılabilirsiniz. 

 

Üniversite Sınavından İstediğiniz Sonucu Alamazsanız Neler Olabilir?

• Eğer puanınız istediğinizin bölümü tutuyor ama istediğiniz üniversite için yeterli değilse bir karar vermeniz gerekir. Üniversite başladıktan sonra dikey geçişle istediğiniz üniversite geçmek bir seçenektir ama zorlu bir yoldur. Tekrar sınava girmek de risklidir. Önemli olan bilgileri aldıktan sonra kendimi geliştirerek meslekte ilerlemek diyorsanız üniversite ismi kısmına çok da takılmayabilirsiniz. 

• Eğer puanınız istediğiniz hiçbir yeri tutmuyorsa, alternatif bölümlere göz atmanızda fayda olacaktır. Eğer istediğiniz meslek hayalinizdeki meslek ise ve asla değiştirmem diyorsanız tek seçenek tekrar sınava girmektir ama mesela çizimle ilgilendiğiniz için endüstri ürünleri tasarımı okumak istiyordunuz puanınız tutmadı belki grafik tasarım da sizin zevk alacağınız bir bölüm olabilir. Araştırmaktan zarar gelmez.

• Başka bir seçenek daha var; diyelim ki sınavınız beklediğinizden çok çok daha iyi geçti! Hatta puanınız o kadar yüksek ki çok iyi üniversitelerin bölümlerine bile yetiyor gibi duruyor. Oysa sizin istediğiniz yere girmek için bu yüksek puana ihtiyacınız yoktu, belki de yetenek sınavıyla bir bölüme girmeyi düşünüyordunuz. Çevrenizdekilerden yüksek puanınızı harcamamanıza dair baskılar gelebilir. Zaten kararınız iç sesinizi dinlediğinizde kendiliğinden ortaya çıkacaktır. 

• Gelelim en kötü senaryoya; Tercihleri yaptınız ve hiçbir yere yerleşemediniz. Yapacağınız şey tekrar sınava girmek olacak muhtemelen. Duruma iyi tarafından bakmakta fayda var. Konuların çoğunu zaten bildiğiniz için o kadar da çok çalışmanıza gerek kalmayacak. Size kalan süreyi girmek istediğiniz bölüm ile ilgili daha çok araştırma yaparak hatta belki ilk yıl dersleri kitaplarına göz atarak geçirebilirsiniz. Böylece bölüme başladığınızda sınıfın gözdesi olma ihtimaliniz yüksek olacaktır. 

banner('home_ads')