image

Üniversite Kazanamayanların Yaptıkları Hatalar

1)”Gaza Gelmek”

Sevgili üniversite adayları elbette gitmek istediğiniz üniversite ile ilgili yüksek hedefler koymak iyidir ama bunun için de sıkı çalışmak gerektiğini de unutmayın. Kendi çalışma kapasitenizi en iyi siz bilebilirsiniz. Yüksek puan almak için kaldıramayacağınız yoğunlukta bir ders çalışma programı hazırlamanız birkaç ay sonra enerjinizin düşmesine belki de çalışmaktan soğuyup bir süre çalışamamanıza bile yol açabilir. 

“Şu arkadaş günde 500soru çözüyormuş, bu kız her gün 3 deneme yapıyormuş!” gibi cümlelere çok da kulak asmayın, siz kendiniz için en iyi olacak ders çalışma programını oluşturun. 

Bu yüzden yapmanız gereken en sağlıklı şey kendi kişiliğinize ve kapasitenize göre bir ders çalışma programı hazırlamak ve gerektiği kadar molaları da günlük hayatınıza dahil etmektir. Verimli ve odaklanarak çalışacağınız 1 saatin kafanız dağınık çalışacağınız 3-4 saatten çok daha kazançlı olacağına emin olabilirsiniz.

 

2)Ders Çalışma Planı Esnetilebilir

Planlı çalışmak, planlı çalışmak, planlı çalışmak… Üniversite sınavı boyunca adayların en çok duyduğu cümlelerden birisi budur. Peki, planlı çalışmak nedir? Askeri disiplinle saati saatine yıllık kocaman bir plan yapıp duvara asmak ve dakikası dakikasına uymak mıdır? Hayır.

Önce çalışmanız gereken konuların listesini çıkarın ve aylara bölün, bu genel planınız olabilir. Sonrasında Aylık konuları Haftalara bölün ve saat ayarlamasını her hafta hafta o zamanki rutininize göre yapın. Mesela bir haftada 2 arkadaşınızın doğum günü partisi denk geliyor olabilir, o zaman ona göre bazı günlerin çalışma saatini biraz uzatmanız iyi olacaktır. 

Sınavın yaklaştığı son aya kadar konuları bitirecek şekilde bir planda ilerlemeye çalışın böylece sıkışmadan son ay tekrarlarınızı yapabilirsiniz. 

 

3)Kitaplara Boğulmayın!

Sene başında kendinizi sıkıştırıp bir anda bir sürü çalışma ve test çözme kitabı almayın. Kitaplar stoklarda tükenmiyor ve her zaman alabilirsiniz. 

Yığınla kitaba baktıkça bunları nasıl bitireceğim stresini yaşamamak için azar azar kitap almak ve bitirdikçe yenilerini satın almak daha iyi bir stratejidir. 

 

4)Dinlenmenin Önemi

Kulağa ilginç gelebilir ama üniversite sınavında istediği sonucu alamayanların başarısız olmaları nedenleri arasında yeterince dinlenmemeleri de yer alıyor. Sonuçta siz robot değilsiniz, dinlenmeye de ihtiyacınız var.

Dinlenmek sadece kendinizi iyi hissetmenize de değil ikincil fayda olarak zihninizi rahatlatacağı için ders çalışmaktan da daha çok verim almanızı sağlayacak bir şeydir. 

Dinlenme dediğimizde aklınıza sadece yatıp uzanmak ve sosyal medyada vakit geçirmek gelmesin, fiziksel aktivite birebir sosyalleşme içeren basketbol oynamak gibi aktiviteler de aslında dinlenme zamanı içerisine koyulabilir. Tüm gün okulda ve ders çalışırken kapalı kalan vücudunuzu esnetmek enerjinizi yükseltir ve mutluluk hormonları salgılanmasına da destek olur.

 

5)AYT ve TYT Terazisi

Şu an için üniversite sınavı iki basamaklı yani AYT ve TYT olarak ikiye ayrılıyor. Zaman ne gösterir bilemiyoruz tabii, malumunuz sınav sistemleri ülkemizde sürekli değişiyor ama bu yıl da çok büyük ihtimal sınav iki aşamalı olacak. 

Üniversite sınavında istediği sonucu alamayanların bir kısmı AYT ve TYT çalışma terazisini iyi kuramamış olabiliyor. AYT biraz daha ezbere dayalı bilgiler içerdiği için çalışmanızın karşılığını alabilme ihtimalinizin daha yüksek olduğu bir bölüm. TYT ise biraz sınav anındaki odaklanmanız ve doğru yorumlama yeteneğinize bağlı olarak sonuç veriyor. Bu yüzden AYT için biraz daha sıkı çalışmakta fayda var. TYT için ise mesela ders çalışmanın dışında kitap okumak gibi aktiviteler işinize yarayacaktır.

 

6)Dikkatsizlik ve Acelecilik

Üniversite sınavında istediği sonucu alamayanlar arasında en çok diz dövenler de bilgi olarak eksik olmamalarına rağmen bazı soruları yanlış yapan adaylar oluyor. Ne yazık ki hepimizin bildiği gibi bunun en büyük nedeni de acelecilikle birlikte gelen dikkatsizlik kaynaklı oluyor. 

Benzer sabırsızlık ders çalışma ve deneme sınavlarına girme sürecinde de yaşanıyor. Mesela bir türlü Türkçe netlerim çoğalmıyor diye kendi kendinizi yemeyin, emin olun bir süreden sonra artış çizgisini yakalayacaksınız. Bir noktadan sonra sıçrama yaşanmasına dair bilimsel örnekleri merak ederseniz bu konuyla ilgili “Outliers” kitabını okuyabilir ya da 100.maymun deneyini araştırabilirsiniz.

banner('home_ads')