image

Ülkemizde En Çok Tercih Edilen Güzel Sanatlar Fakülteleri

Sanatla iç içe yaşamayı seven sözel grubu öğrencilerinin tercihlerinden biri güzel sanatlar fakülteleridir. Bu fakültelerde ülkemizde farklı sanat dallarında yaratıcı ve özgün sanat eserleri üretebilen sanatçılar yetiştirmektir. Sanata dair her şeyin verildiği bu fakültelerin koridorlarında yürürken müzik sesleri, boya kokuları, fırça sesleri, eşliğinde yürür; hiçbir bölümde karşılaşamayacağınız bir atmosferi solursunuz. Öncelikle konuyla ilgili çok bilgi sahibi olmayan kişiler için güzel sanatlar denilen kavram nedir, onu açıklayalım. Güzel sanatlar şiir, mimarlık, heykel, müzik ve resim olarak tanımlanan 5 sanat türüdür. Ancak zaman içinde güzel sanatlar fakültelerinde seramik, fotoğrafçılık, senaryo gibi yeni bölümler de açılmıştır. Bazı istisna bölümler dışında güzel sanatlar fakülteleri 4 yıllıktır. 

Eğer sanatı seviyorsanız, ileride fotoğrafçı, senarist, müzelerde yönetici, televizyonlarda ya da herhangi bir projede sanat danışmanı vs. olarak çalışmak istiyor ya da hayatınızı sanat ile iç içe geçirecek bir meslek icra etmek istiyorsanız yapmanız gereken üniversite sınavına girip barajı aşmaktır. Yetenek sınavına baraj puanı her sene değişebilir, dikkat etmelisiniz. Bunu başarabildikten sonra sırada güzel sanatlar fakültelerinin yetenek sınavları var. Her üniversitenin güzel sanatlar fakültesi, yetenek sınavını farklı bir tarihte ve yerde gerçekleştirir. Aldığınız puana göre tercih yaparsınız. 

Ülkemizde her üniversitede güzel sanatlar fakültesi bulunmuyor. Sayılı güzel sanatlar fakültelerinin en bilinen ve tercih edilenlerinin bağlı bulunduğu üniversiteleri ise şöyle sıralayabiliriz: 

  • Mimar Sinan Üniversitesi
  • Hacettepe Üniversitesi
  • Yıldız Teknik Üniversitesi 
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • Uludağ Üniversitesi
  • Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  • Afyon Kocatepe Üniversitesi

Mimarlık dışında kalan bölümler için bu üniversitelere sözel puanla girebilirken, mimarlık için eşit ağırlık puanınız gerekiyor. Fakültede iki tip ders verilir. Bunlardan ilki teorik dersler diğeri ise uygulamalı derslerdir. Yani öğrenciler her branştan önce ilk yıl teorik bilgileri edinirken sonraki süreçte uygulamalarını öğrenir. 

 

Peki Güzel Sanatlar Fakültelerinin Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanılmalı?

Her branşta olduğu gibi adanmışlık ve motivasyon çok önemli. Bu süreçte tamamlamanız gereken iki aşama var. Öncelikle TYT sınavı daha sonra da özel yetenek sınavını tamamlamanız gerekiyor. Sadece yetenek sınavını değil aynı zamanda TYT sınavından alacağınız puanı da önemsemelisiniz. Çünkü TYT sınavından barajı aşmanız yeterli değil, ne kadar yüksek puan alırsanız yetenek sınavında da o kadar avantajlı olursunuz. Gitmek istediğiniz üniversiteleri, seçmek istediğiniz bölümü yani hedefinizi belirleyin. Üniversiteleri tek tek telefonla arayarak bilgi almaktan çekinmeyin. Çalışmalarınız için bir profesyonelden, bir kurstan ya da bir özel öğretmenden destek alabilirsiniz. Çünkü hedefe odaklanmalı ve sistemli çalışmalısınız. Rakipleriniz çok, mücadele etmeniz gereken bir sürecin içine giriyorsunuz. Kendinize güvenin, bu işi başaracağınıza dair inancınız tam olsun. Tüm bu süreç tamamlandığında eksiksiz başvuru evraklarınızla başvurunuzu yapın ancak dikkatli olun, son başvuru tarihini kaçırmamanızda fayda var. Her kurumun istediği evraklar farklılık gösterebilir o yüzden evrak listesini gözden geçirmeyi ihmal etmeyin. Eğer ben öğrenim hayatıma yurt dışında devam etmek istiyorum diyorsanız Londra, New York, Los Angeles gibi dünyanın en gözde şehirlerinde kayıt olabileceğiniz kaliteli standartlara sahip okullar bulunuyor. Öğrenim hayatınız boyunca ürettiğiniz size dair ne varsa dosyalayacağınız bir portfolyo hazırlayıp başvurunuzu yapabilirsiniz. Bu konuda yurt dışı eğitim danışmanlıklarından destek alabilirsiniz. Hem öğrenim hayatınıza hem de kariyer hayatınıza yurt dışında devam edebilirsiniz. 

 

 

 

 

banner('home_ads')