image

Sınava Daha İyi Hazırlanmanızı Sağlayacak 5 Taktik

Yüz binlerce öğrenci neredeyse aynı tempoda aylarca ders çalışırken neden bazıları sınavlarda çok daha başarılı olur; hiç düşündünüz mü? Haklısınız, algı burada güçlü bir etkendir ama maalesef tek başına yeterli değildir. O zaman, biz o başarılı olan, arzuladıkları hedeflere ulaşan öğrencilerden olmak için neler yapabiliriz? Akıllıca yürütülen sadece birkaç taktik, netlerinizi yükseltmenize dolayısıyla hayallerinizdeki okula kavuşmanıza yardımcı olabilir. 

 

1.Bir Çalışma Programı Hazırlayın

Düzenli ve sistemli ilerlemek ister okul hayatında olsun ister iş hayatında olsun varmak istediğiniz sonuca daha kısa zamanda ve daha az yorularak ulaşmanızı sağlar. Çalışma programınız her zaman görebileceğiniz, gözünüzün önünde bir yerde dursun.  Bir hafta sonra hangi noktada olmanız gerektiğini bilmeniz önemlidir. Yine o noktaya ne kadar yakınsınız, programın ne kadar gerisindesiniz bunları da bilmeniz önemlidir. Çünkü bu verilere göre ders çalışırken yavaşlayacak ya da hızlanacaksınız.

 

2.Bir Sosyal Yaşantınız Olsun

Sınav grubu öğrencilerinin geneli sene başında, “Kendimi eve kapatacağım, durmadan soru çözeceğim, sınavı kazanınca seneye zaten dinlenir, gezerim” diye düşünür. Bu plan yalnızca kısmen doğrudur. Evet, istediğiniz okulu kazanınca temponuz düşecek, dinlenip gezebileceksiniz ancak bu planın ilk basamağında bir sorun var. Bu ilk basamakta öğrencilerin büyük çoğunluğu tahmini olarak Eylül ayında, sürece hızlı bir giriş yapsa da psikolojik ve fiziksel olarak bu tempoya en fazla Şubat veya Mart aylarına kadar dayanabilmektedirler.  Sonrası yavaşlama, yorgunluk ve bıkkınlık. İşte bunların yaşanmaması için öncelikle bir üst maddede belirttiğimiz gibi orta tempoda tamamlayabileceğiniz bir çalışma programı hazırlayın ki senenin ortasında tükenmeyin. Unutmayın insan sosyal bir varlıktır. İletişim kurmak, sosyalleşmek, paylaşmak ister. Asla sosyal hayatı, sınav sürecinde yaşamınızdan tamamen çıkarmayın. Eskisi kadar çok ve uzun olmasa da haftada bir sevdiklerinizle birkaç saatlik küçük buluşmalar organize edebilirsiniz. Eğer okula gidiyorsanız sorun yok; günlük sosyalleşme ihtiyacınızı okulda da giderebilirsiniz zaten ancak, çalışmaya evde devam ediyorsanız en azından arkadaşlarınızla kısa telefon görüşmeleri yapın, anlatın, paylaşın; hafifleyeceksiniz. Yürüyüşe çıkın ya da evde kendi imkanlarınızla spor da yapabilirsiniz. 

 

3.Kazanım Eksiklerinizi Tespit Edin

Her branştan çalışmanız gereken konu başlıklarınızı tamamladıkça, kazanım eksiğiniz kalıp kalmadığını tespit etmek için mutlaka kazanım testleri çözün.  Yapamadığınız sorular size kazanım eksiklerinizi gösterecektir. Eğer okulda öğrenim görmeye devam ediyorsanız öğretmenleriniz kazanım eksiklerinizi sizinle birlikte tespit edecektir. Kazanım eksiklerinizi farklı kaynaklardan tekrar tekrar çalışmaya ve o konuyla ilgili sorular çözmeye devam edin. 

 

4.Sosyal Medya Kullanımını Kısıtlayın

Günümüzde sosyal medyanın hayatımızdan gereğinden fazla zaman çaldığı inkâr edilemez bir gerçek. Sosyal medyanın zararlı olduğunu iddia etmiyoruz, yanlış anlaşılmasın.  Ama doğru ve kısıtlı kullanım önemlidir. Sosyal medyanın en önemli ve fark edilir özelliklerinden biri, sosyal medya hesabına girdiğinizde zaman kavramını unutuyor oluşumuzdur. Ancak unutmayın ki sosyal medyada geçireceğiniz 3 saatte 3 konu başlığı tamamlayıp, kazanım sorularını bile çözebilirsiniz. Siz isteyin, yeter.

 

5.Kendinize Sık Sık Deneme Sınavı Uygulayın

Deneme çözmek hem eksiklerinizi görmeniz hem de sınavda zamanı verimli kullanabilmemiz için en etkili yöntemlerden biridir. Çözdüğünüz her bir zaman süreli test veya her deneme sınavı, gerçek sınavda zamanı daha verimli bir şekilde kullanmanızı sağlar. Ancak deneme çözmeye başlamak için kendinizi hazır hissetmeniz çok önemlidir. Çünkü kendisi sınav motivasyonuyla direkt bağlantılıdır. Denemeler sınava dahil olan tüm kazanım konularını kapsar.  Amacı da eksiklerinizi görmenizi sağlamaktır. Deneme çözmek için konuların bitmesine beklemenize gerek yok. Sene başından itibaren denemelerinizi çözmeye başlayabilirsiniz ancak ilk denemelerde netlerinizin düşük gelmesi muhtemeldir. Bu motivasyonunuzu düşürmemeli.  Acaba ben yapamıyor muyum kaygısına kapılmamalısınız.  Çözdüğünüz her denemede netlerinizin biraz daha arttığını görüp mutlu olacaksınız.

 

 

banner('home_ads')