image

Sınav Sonuçlarını Beklerken Neler Yapılabilir?

Üniversite sınavı senesinde; nasıl ders çalışılmalı, sınava 3 ay kala tekrar nasıl yapılmalı, sözel netleri nasıl yükseltilir, sayısal netleri nasıl yükseltilir, tercih yaparken nelere dikkat edilmeli gibi konularda sayısız yazı okunur, farklı kişilerden farklı bilgiler ve öneriler alınır… Sınav gelip geçtikten sonra sonuçların açıklanmasına kadar olan sürenin nasıl değerlendirilebileceğine dair ise neredeyse hiç bilgi yoktur… 

Aslında bu evre adayın psikolojisi için çok önemlidir. Zira bir anda ders çalışma temposundan çıkan kişi kendini boşluğa düşmüş gibi hissedebilir. Ayrıca sonuçları bekleme döneminde zihin acaba ne olacak sorusuyla çok fazla meşgul olursa bu da psikolojik sağlık açısından olumsuz sonuçlara neden olabilir. 

Peki, bu dönem nasıl en güzel, en keyifli ve verimli şekilde geçirilebilir? Üniversite adayları için uzman tavsiyeleriyle harmanlı bir liste hazırladık, keyifli okumalar!

 

Sınavdan Çıktığınız An Sınavla İlgili Konuşmalardan Uzak Durun

Sınavdan çıktıktan sonra birçok öğrenci hatırladığı soruların cevaplarına bakmakla, ortalama netini hesaplamakla, sınavın zorluk derecesini konuşmakla zaman geçirir. Bu konuşmaların olumlu etkilerinden daha çok olumsuz etkileri olduğunu söylemeliyiz. 

Birkaç sorunun cevabını hatırlayarak hesaplanan puan çok ortalama bir puan olacağı için gidilebilecek üniversiteye dair sunduğu fikirler çok cılız ve yanıltıcı olur. Ayrıca üniversite puanları o yıl tercih edilme oranına göre de değiştiği için gerçek sonuçlar ancak tercihler sonrası ortaya çıkar. Özetle puan hesabı yapmaya çalışmak sadece stres yaratır. 

Sınav sonrasında puanların açıklanmasına kadar olan sürede yapılacak en güzel şey tüm yılın yorgunluğunu atmak için bol bol dinlenmek ve eğlenmektir.

 

Masa Başında Çalışmaktan Yorgun Düşen Vücudunuza Bakım Yapın

Saatler boyunca kıpırdaman çalıştığınız günlerin yadigarı boyun ve bel ağrılarından kurtulmak için pilates ve yogadan faydalanabilirsiniz. Youtube gibi platformlarda da uzman fizyoterapistlerin yüklediği birçok egzersiz videosu ile de sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Ders çalışırken hareketsiz kaldığınızdan belki birkaç kilo almış da olabilirsiniz. İşte, spora başlamak için harika bir fırsat! Hem stres atmanın hem de forma girmenin tam zamanı; bir taşla iki kuş!

 

Sınava Çalışırken Zihniniz Parladı Şimdi Sıra Cildinizde!

Sınava hazırlık yılında hem gerginlikten hem abur cuburların etkisiyle cildi bozulan çok kişi olur. Dönemsel olarak ortaya çıkan ciltteki olumsuzlukları düzeltmek ise oldukça kolaydır.

Öncelikle beslenme düzeninizi ve öğün içeriklerinizi daha sağlıklı hale getirin. Bu yeni sivilcelerin oluşumunun önüne geçecektir. 

Kendinizi şımartmak için doğal ve bütçe dostu yöntemleri deneyin. Mesela her akşam gözlerinize iki salatalık dilimi ve yüzünüze salatalık kabukları koyup 15-20 dakika uzanın. Sevdiğinize ya da kendinize hediye olarak aldığınız güllerden bir tanesini cilt bakımınıza ayırın. Gülün yapraklarını 5-10 dakika kaynatın. Elde ettiğiniz taze, mis kokulu gül suyunu cam kavanozda dolapta saklayın. Sabah ve akşam cildinizi temizleyecek ve ruhunuzu ferahlatacak toniğinizi hazırlamak işte bu kadar basit!

 

Teknolojiden Uzaklaşın ve Zihninizi Boşaltın

Teknoloji çağında ders çalışırken sadece kitaplardan değil internetten ve bilgisayardan da çok faydalanıyoruz. Bol radyasyon ve beyaz ışığın yorduğu zihninizi ve gözlerinizi dinlendirmek için meditasyon yapabilirsiniz. 

Hiçbir teknolojik aletin olmadığı sessiz alanlarda vakit geçirin. Meditasyon yapmak böyle zamanlarda iyi bir seçenektir. Meditasyon denince aklınıza hiçbir şey yapmadan, hareketsiz kalma hali gelmesin, meditasyon sizin için kendi kendinize şarkı söyleyip dans etmek, kitap okumak ya da resim yapmak demek olabilir. 

 

Ne Yapmamalı?

Sınav sonrası puan sonuçlarının açıklanmasını beklerken neler yapılabileceğine kısaca değinmeye çalıştık. Yapılmaması gereken şey ise; çevredekilerin kaç puan alırsın, ortalama puanına göre gideceğin yerleri düşündün mü, bu sene kazanamazsan ne yapacaksın, nereleri yazacaksın vb. sorularına takılıp uykusuz geceler geçirmektir. Bu tarz sorulara kısa cevaplar vermeniz, endişeli bir ruh haline gereksiz yere kapılmanızı engelleyecektir.

 

 

banner('home_ads')