image

Sınav Sırasında İşe Yarayacak Taktikler

Zaman ilerledi ve üniversite sınavı günü geldi çattı! Artık yapılacak daha fazla bir şey yok, çalışabildiğiniz kadar çalıştınız ve elinizden geleni yapacaksınız o kadar. Bu yazımızda üniversite sınavı esnasında sizi rahatlatacak, başınıza gelecek olası sorunlarla daha iyi mücadele etmenizi sağlayacak ufak tüyolar bulacaksınız. Haydi, gelin taktiklere birlikte göz atalım.

 

1-İki Şık Arasında Kalmak 

Sınavda herkesin başına gelen şeylerden biri iki şık arasında kalmaktır. İki şık arasında kalınan sorular genellikle sözel bölümünde olur. Çünkü özellikle matematik ve geometri sorularında cevabı ya bulursunuz ya da bulamazsınız. Fen derslerinde ise bilgi birikiminize göre iki şık arasında kalma ihtimaliniz oldukça düşüktür. 

İki şık arasında kaldığınızda yapılabilecek en iyi şeylerden biri soruyu sanki ilk defa okuyor gibi tekrar okumaktır. Böylece gözünüzden kaçan ufak detayları fark edebilirsiniz. Soruya ikinci şansı vermenize rağmen yine de iki şık arasında kalıyorsanız, soruyu atlayın ve sonra vaktiniz kalırsa tekrar geri dönüş yapın. Bu süre zarfında araya bir sürü başka soru ve düşünme aşaması gireceği için beyniniz tekrar okuma yaptığınızda daha zinde olacaktır. Okuduğunuz diğer sorulardaki bazı bilgiler de iki şık arasında kaldığınız soru için faydalı olabilir. Tüm bunlardan sonra yine iki şık arasında kaldıysanız soruyu cevaplamak ya da cevaplamamak tercihinize kalır. Biraz risk alıp size biraz daha yakın gelen bir şık varsa onu işaretleyebilirsiniz.

 

2-Bitmek Bilmeyen Paragraf Soruları

Paragraf sorularını kolayca çözmenin birkaç püf noktası vardır. Bu tarz sorularda ilk yapılması gereken önce soruyu sonra paragrafı okumaktır. Böylece okuma yaparken ne aradığınızı bilirsiniz ve işiniz kolaylaşır. 

Ayrıca paragraf soruları içerisinde altı çizili ya da bold yazılmış kelimeler varsa bunları da iki kere okumanızı öneririz. Üniversite sınavının bilgi kadar dikkati de ölçtüğünü aklınızda tutarsanız, özellikle sözel bölümünde başarı oranınız artacaktır. 

 

3-Formülleri Başlangıçta Not Düşün

Özellikle matematik bölümünde mutlaka işinize yaracak kök formülleri, trigonometrik formüller gibi önemli bilgileri sınava ilk başladığınız an kağıdın bir köşesine yazmanız faydalı olabilir. Böylece zihniniz dinç iken sonrasında büyük ihtimal hatırlamanız gerekecek, ezber gerektiren bilgileri baştan garantiye almış olursunuz. 

Formüller ve sözel konulara dair özet bilgileri büyük bir kağıda yazarak odanızın duvarına yapıştırmanız da bütün sene bu davara baktıkça bilgilerinizin taze kalması için güzel bir yöntemdir. 

 

4-Sil Baştan Başlamak Gerek Bazen

Uzun, uzun işlemler yaptınız ve bir sonuca ulaştınız. Şıklara bakıyorsunuz ve bulduğunuz sonucun olmadığını görüyorsunuz. Bu noktada şu kısma kadar kesinlikle doğru işlemler yaptım sonrasına tekrar bakayım demek çok sağlıklı olmayabilir. Bu yüzden tüm işlemleri silin ve en baştan soruyu çözmeyi deneyin. Akıldan çözdüğünüz bölümler varsa onları da bu sefer kağıt üzerinde yaparak ilerleyin. 

 

5-Saat Bağımlısı Olma

Sınavda süreye karşı yarışıldığını hepimiz biliyoruz ama sürekli saate bakmak da size ek zaman kazandırmaz. Bu yüzden bölüm geçişlerinde ya da her bölümde 2 kere süreyi kontrol etmek sağlıklıdır. Her sorudan sonra gözünüzü saate dikmenin size hiçbir faydası olmaz. 

Yeterince deneme sınavı çözdüyseniz zaten hangi bölümde ortalama ne kadar süre harcadığınızı bilirsiniz bu yüzden bölüm sonlarında saate baktığınızda bir sonraki bölüme ne kadar ek süre artırabildiğinizi ya da ne kadar süre kısmanız gerektiğini bilerek ilerlersiniz. 

 

6-Anda Kalın

Artık birçok bilimsel çalışma da gösteriyor ki geçmişte ya da gelecekte yaşamak değil anda kalmak insanın en sakin ve verimli olabildiği zihin biçimine ulaşmasını sağlıyor. Bu nedenle sınav sırasında keşke daha çok çalışabilseydim, keşke sınava girmeden önce tekrar yapsaydım, keşke dün daha iyi uyusaydım vb. geçmişle ilgili düşüncelere kapıldığınızda hemen kendinizi şimdiki zamana geri döndürün. Aynı şekilde ya sınavdan istediğim puanı alamazsam, ya iyi bir üniversiteye giremezsem vb. gelecekle ilgili düşünceler zihninize geldiğinde de kendinizi ana geri döndürün. 

Odağınız tamamen sınav anı olsun. Ne şimdiye kadar olanlar ne de sınav sonrası olacaklarla ilgilenmeyin. Hatta sınav esnasında bir sonraki bölümü bile düşünmeyin. O an Türkçe sorularını mı çözüyorsunuz, kendinizi kaç adet soru varsa, görevi sadece onları en iyi şekilde çözümlemek olan bir süper kahraman gibi düşünebilirsiniz. 

 

banner('home_ads')