image

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mi Psikoloji mi?

İnsan ilişkileri güçlü, insan psikolojisine ilgi duyan, dinlemeyi ve analiz etmeyi seven, kişilerin sorunlarına çözüm üretmekten keyif alan biriyseniz psikolojiyle ilgili üniversite bölümlerinden birini okumak sizin için oldukça uygundur. Aslında özellikler arasında insanlarla ilişki kurmayı ve dinlemeyi sevmeyi de saydık ama tercihinize göre ilgili bölümden mezun olduktan sonra psikolojinin sadece araştırma ve laboratuar bölümünde de yer almayı tercih edebilirsiniz. Bu durumda daha çok araştırmacı konumunda olursunuz.

Psikolojiye ilgi duyduğuna karar veren birçok üniversite adayının karşısına çıkan sorulardan biri de psikoloji mi yoksa pdr yani psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünü nü tercih etmeleri gerektiği olur. İki bölümde de ortak dersler ve mezun olduktan sonra benzer kariyer olanakları vardır ama aslında uzmanlaşılan alanlar farklıdır. 

Bu yazımızda sizin için iki bölümü karşılaştırdık ve bölümlerden mezun olduktan sonra neler yapabileceğinize değindik. Sağlıklı karar verebilmeniz için gelin aydınlatıcı bilgilere birlikte bakalım.

 

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik 

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bölümünde psikoloji konusunun işlendiği; psikolojiye giriş, fizyolojik psikoloji, gelişim psikolojisi, öğrenme psikolojisi, sosyal psikoloji, eğitim sosyolojisi, kişilik kuramları, davranış bozuklukları, psikolojik danışma kuramları gibi farklı dersler bulunur. Ayrıca bu bölümde bir nevi eğitimci de yetiştirildiği için eğitim felsefesi, öğretim teknolojileri, çocuk hukuku, sınıf yönetimi, eğitimde ahlak ve etik gibi dersler de yer alır. Hem öğrenciyi hem aileyi yönlendiren PDR uzmanları mesleki rehberlik ve aile danışmanlığı dersleriyle de kendilerini yetiştirirler. 

PDR bölümünde genel amaç özellikle okullarda rehberlik servisleri için uzman yetiştirmektir. Zaten bölümden mezun olduğunuzda da “psikolojik danışman” unvanına sahip olursunuz. Okulda çalışan PDR mezunları da “rehber öğretmen” olarak görev alırlar. Öğrencileri hem hayata hem de kariyer yaşamına hazırlamak, yaşadıkları sorunları çözmelerine yardımcı olmak, çıkmazlarda onlara yol gösterici olmak rehber öğretmenlerin yapması gerekenler arasındadır. 

PDR okuduktan sonra okullar dışında kamu kuruluşlarında ya da özel sektörde de çalışabilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı rehberlik ve araştırma merkezleri (RAM), aile danışma merkezleri, koçluk merkezleri, adliyeler, bakanlıklar, şirketlerin insan kaynakları bölümleri çalışılabilecek yerler arasındadır. Klinik psikoloji yüksek lisansı yaparsanız kendi kliniğinizi de açabilirsiniz. Yalnız bu konuyla ilgili uygulamalar değişkenlik göstermektedir ve genellikle öncelik psikoloji mezunlarına verilmektedir. Bu yüzden klinik psikolog olmak istiyorsanız tercih yapmadan önce yasal ve üniversiteler bazlı son gelişmelere göz atmanızı tavsiye ederiz. 

 

Psikoloji 

Psikoloji bölümünde insan davranışları, zihin yapısı, duygusal dünyası ve eylemleriyle, düşüncelerinin işleyiş mekanizması üzerine çalışılır. Amaç insan psikolojisini kişiler için en sağlıklı ve verimli hale getirebilmenin yollarını aramaktır.  

Psikoloji bölümünde üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte PDR bölümüyle; psikolojiye giriş, sosyal psikoloji, gelişim psikolojisi ve fizyolojik psikoloji gibi ortak psikoloji dersleri vardır. Ancak bu bölümde teorik olarak psikoloji alanında PDR bölümüne göre daha çok derinleşilir ve bilişsel psikoloji, psikopatoloji, psikolojide akımlar, alan çalışmaları, deneysel psikoloji ve sanat terapisi gibi derslere de yer verilir. Ayrıca psikoloji bölümünde araştırma başlığı altında matematik, istatistik ve veri analizi gibi dersler de görmeye hazırlıklı olmanız gerekir. 

Psikoloji bölümünü okurken alt dallardan birinde uzmanlaşacak şekilde yol haritanızı belirlersiniz. Gelişim psikolojisi, nörobilim, sosyal psikoloji, endüstriyel psikoloji ve klinik psikoloji alt dallardan bazılarıdır. 

Psikoloji bölümünden mezun olanlar “psikolog” unvanını alırlar. Bu unvan birçok kişinin sandığı gibi kendi kliniğinizi açabileceğiniz anlamına gelmez. Bunun için yüksek lisans yaparak “klinik psikolog” olmanız gerekir. Psikolog unvanı ile devlet memuru olunabilmektedir. Ayrıca insan kaynakları, eğitim, bilişim ve reklam sektörlerinde de birçok psikolog çalışmaktadır. 

banner('home_ads')