image

Özel Üniversitede Burslu Okumak

Değişen ve gelişen dünyaya ayak uydurabilmek, ona yetişebilmek için gençlerin en çok ihtiyacı olan temel şey eğitim. Aldığınız eğitimin de modern dünya standartlarına uygun olması gerekiyor. Unutmayın üniversiteden mezun olduktan sonra dünya size kapılarını açabilir, yurtdışında bir üniversitede yüksek lisans yapabilir ve hatta yaşamınıza orada devam edebilirsiniz. Ülkemizde devlet üniversitelerinde dünya standartlarında eğitim alabileceğiniz gibi, ülkemizde size aynı imkânı sunan özel üniversiteler de bulunuyor. Yalnız, özel üniversite deyince birçoğunuzun aklına haklı olarak yüksek kayıt bedelleri geliyor olabilir. Bunun yanında yemek, yol ve temel yaşam masraflarını da ekleyince birçok hanenin kaldıramayacağı ya da ödeyemeyeceği meblağlar ortaya çıkıyor. Öncelikle rahatlayın, tedirginliğinizi ortadan kaldırın çünkü sizin gibi bu masrafları karşılayamayacak ancak özel üniversitede okumak isteyen belki de yüzbinlerce öğrenci var, ve elbette bu durumun da bir çaresi var. Her özel üniversite öğrencilerine belli koşulları sağladıkları taktirde burs imkanları sunar. Yalnız, beklenen bu koşullar üniversiteden üniversiteye değişir. Şimdi nasıl burslu olunur biraz inceleyelim. 

 

Tam burslu olmak nedir?

Tam burslu olarak bir okula kayıt olmak, o okula kayıt olurken hiç para ödemeyeceksiniz anlamına gelmektedir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi tam burslu bir öğrenci olabilmenin koşulları üniversiteye göre değiştiği gibi seçtiğiniz bölüm ve başarı oranınıza göre de değişiklik gösterebilir. Ancak işin değişmeyen yanı şudur ki tam burslu okurken yüksek fiyatlardaki okul ücretlerini hiçbir şekilde ödemeyeceksiniz. Tam burslu öğrencilerin karşılanan masrafları değişiklik gösterse de genellikle yurt ve burs desteği buna dahildir. Tam burs sahibi olmak maalesef kolay değildir. Kayıt olacağınız okul tarafından ilk yüzde beş ya da maksimum yüzde 10’luk dilimde yer almanız beklenir. Ancak okula kayıt yaptırdığınız taktirde aynı başarıyı devam ettirmeniz de beklenir. Eğer okulun size sunduğu şartlardaki ortalamaları tutturamazsanız bursunuz kesilebilir hatta okul hayatınıza devam edemeyebilirsiniz. 

Burs kesilme ihtimali sadece tam burslu öğrencilerde olmaz. Daha düşük oranlarda, mesela, %25 ya da %50 burs alan öğrencilerin de gerekli ortalamaları sağlayamadığı durumlarda bursu düşürülebilir ya da kesilebilir.  Bazı vakıf üniversiteleri tam burslu öğrencilere nakdi burs verse de bu her okul için geçerli değildir. Hangi üniversitelerin bu olanağı sağladığını öğrenmek için mutlaka o senenin tercih kılavuzunu dikkatle okumalısınız. 

Bunların dışında Spor bursu, bilim sanat bursu, yabancı uyruklu öğrenci bursu, TÜBİTAK bursu gibi daha birçok burs çeşidi bulunuyor. Öğrencilerin lise ve üniversite hayatlarında göstermiş olduğu sanat ve spor başarıları üniversitede burs kazanmaları için çok büyük bir olanak sağlayacaktır. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun belirlediği branşlarda, okul takımlarında yarışmalara katılan öğrencilere sağlanan bursa spor bursu diyoruz. Bu burs ulusal ve uluslararası yarışmalardaki spor başarı ve derecelerini kapsar. Ama her şekilde sizden bir okul ortalaması bekleneceğini unutmamalısınız. 

 

Farklı Burslara Nasıl Ulaşabilirim

İhtiyaç sahibi öğrencilere yardım etmek ve ülkemizdeki eğitim öğretimi desteklemek adına ülkemizde birçok özel kurum ya da kuruluş öğrencilere burs imkânı sağlamaktadır. Bu burslara başvurabilmek için bu özel kurumları ve yardım kuruluşlarını takip etmeniz gerekiyor. Vehbi Koç Vakfı, 21. Yüzyıl Eğitim Vakfı, İzzet Baysal Vakfı, İstanbul Sanayi Odası Vakfı, Eskişehir Sanayi Odası Vakfı, SEV Vakfı gibi birçok vakıf öğrencilere her yeni akademik yılda burs sağlar. Yapmanız gereken tek şey bu kurumları takip edip burs başvuruları açıldığında gerekli evrakları teslim ederek başvurunuzu zamanında tamamlamanız. Her kurum ve kuruluşun sizden talep edeceği başvuru belgeleri farklı olacaktır. O yüzden belgeleri dikkatle hazırlamayı ve başvuruyu son dakikaya bırakmaksızın zamanında yapmanızı öneririz. 

banner('home_ads')