image

Neden Üniversite Sınavına Bir Çalışma Programı İle Hazırlanmalıyız?

Üniversite sınavına giren her öğrencinin hedefi yeterli puanı alarak istediği üniversitenin, hayallerini süsleyen bölümünü kazanabilmektir. Bunu iki kelime ile özetlememiz gerekirse bu hedef, “başarıya ulaşmak” tır. Sayısız eğitimci, bu zorlu sınav sürecinde öğrencilerin mutlaka sistemli çalışmalarını sağlayan bir çalışma programına sahip olmaları gerektiğini savunsa da 

hâlâ konu ile ilgili ikna olmamış öğrenciler için neden bir çalışma programına sahip olmanız gerektiğini herkese anlatmak istedik.

 

Programlı Çalışmak Zamanı İyi Organize Edebilmeyi Sağlar

Sınav grubu öğrencileri sınava hazırlık sürecinde sene başından sınav zamanına kadar önlerinde daha çok uzun bir zaman olduğunu zannetme yanılgısına düşerler.  Zamanın bol olduğunu düşünen öğrenciler sorumluluklarını ya da bitirmesi gereken konuları ve testleri erteler. Bu erteleme bir süre sonra konuların zamanında yetişemeyeceği bir tarihe kadar devam eder ve sonrasında önünde yeterli zaman kalmadığını düşünen öğrencilerde klasik bir davranış olarak panik başlar. Paniğe kapılan öğrenci hızlıca tüm konuları bitirmeye çalışırken üzerinde durulması gereken önemli noktaları atlar ya da gözden kaçırır. Yeteri kadar soru çözemeyen öğrenci, aynı konuya çok farklı bakış açılarından yaklaşma şansını kaçırır. En başından kendinize bir çalışma programı çıkarırsanız, ilk günden itibaren kaç ay kaç gün vaktiniz var, her bir konuyu öğrenmek için ne kadar, tekrar etmek için ne kadar vakit ayırabilirsiniz bunu önceden bilirsiniz ve sınav vakti geldiğinde konularınızı çoktan bitirmiş, tekrarlarınızı yapmış, binlerce soru çözmüş olursunuz ve tabii içiniz rahat sınava girebilirsiniz.

 

Sosyal Hayatınıza Daha Fazla Vakit Ayırabilirsiniz

Hazırladığınız programa günlük olarak kendinize ve ailenize ayırmak istediğiniz zamanı ekleyin hatta haftanın belli günlerinde arkadaşlarınızla da geçirmek istediğiniz zamanları da eklerseniz düzenli bir sosyal hayatınız olur ve genelde de sınav grubu öğrencilerinin yaşadığı en büyük sorunlardan birinden kendinizi kurtarmış olacaksınız. Programı olmayan öğrenciler genelde sonrasını öngöremedikleri ve konuları yetişecek mi bilemedikleri için kendilerine yarım saat bile vakit ayırsalar sanki bu yarım saat boşa harcanan ve başarısızlığa sebep olacak bir yarım saatmiş gibi hisseder ve vicdan azabı çekerler. Oysa ister üniversite sınavına ister LGS sınavına hazırlık sürecinde olsun tüm öğrencilerin sınav dönemini sağlıkla ve huzur içinde tamamlanabilmesi için mutlaka kendilerine ve ailelerine zaman ayırabilmeli. Bir çalışma programına sahip öğrenci çalışma takvimine konu ve kazanımların bitiş zamanına hakim olduğu için, sosyal hayatını da gönül rahatlığıyla yaşar.

 

Odaklanmayı ve Hazırbulunuşluluğu Sağlar 

Ne zaman hangi konuyu çalışacağınızı önceden bilmek sizin o derse olan hazırbulunuşluluğunuzu sağlar yani sizi önceden o derse çalışmaya bilişsel düzeyde hazırlar. Zihin o dersi çalışacağını önceden bildiği için kendini ona göre programlar ve çalışmadan aldığınız verim artar.

 

Ders Çalışmak Zorunluluktan Çıkar Alışkanlığa Döner

Her öğrenci için ders çalışmanın çok zevkle ve şevkle yapılan bir eylem olduğunu söyleyemeyiz. Hatta genelde derse oturmak en zorudur. Dersin başına oturabilmeyi başardıktan sonra gerisi gelir ki genelde böyledir. Bu noktada program işlevini şöyle gerçekleştirecek: Ders programı sizi genelde aynı saatlerde belli eylemleri yapabileceğiniz bir tekrara sokar ve bu tekrar edilen davranışlar bir süre sonra otomatik olarak yapılan davranışlara döner. Artık programa bakmadan ve kendinizi sürüklemenize gerek kalmadan çalışma masasına isteyerek kendiliğinizden oturursunuz. Ders çalışmak artık bir zorunluluk değil bir alışkanlıktır. 

Programlı çalışmak daha az yorulmanızı sağlayacaktır. Unutmayın her halükarda sınav gününe kadar diğerleriyle aynı yükü taşıyacaksınız ama sistematik hareket ederek daha az yorulacaksınız.

 

banner('home_ads')