image

Nasıl Disiplinli Çalışılır?

Üniversite sınavını kazanmanın ve aslında diğer birçok sınavda da başarılı olmanın çok basit bir anahtarı vardır aslında o da disiplinli olmaktır. Disiplinli bir şekilde ders çalıştıktan sonra sınavda başarılı olmanın önündeki tek engel kaygınızı kontrol edebilmektir. Yani aslında formül bu kadar basittir.

Formül basit ama birçok üniversite adayının da tam olarak zorlandığı şey aslında öz disiplini sağlayabilmek olur. Özellikle gençlik döneminde, en çok özgürlüğe ihtiyaç duyulan zamanda, karşımıza “üniversite sınavı” diye bir şey çıkar ve vaktimizin çoğunu ona hazırlanarak geçirmek zorunda kalırız. Evet, bu biraz zorlayıcı olabilir ama şartlar şu an bu şekildeyse sızlanmanın bir faydası da yok. En verimli şekilde çalışma disiplinini oturttuktan sonra aslında lise yılları boyunca belki de günde sadece birkaç saati çalışmaya ayırmanız zaten yetecek. 

Mantıken disiplinli şekilde çalışmamız gerektiğine ikna olduk diyelim ama yine de bir şeyler ters gidiyor olabilir. Dersin başına ne zaman otursanız dikkatiniz hemen dağılıyor mu? Ya da isyan isteğiniz sık sık sizi sarıyor ve her şeyi bırakmak mı istiyorsunuz? Sınav döneminde bunların hepsi gayet doğal şeyler. Öz disiplin ile ilgili yazımızı okuduktan sonra derin bir nefes alıp, rahatlayacaksınız. Haydi, adım adım listemizin maddelerine birlikte göz atalım. 

 

1-Kendinizi ve Amaçlarınızı Tanıyın

Disiplinli çalışmak ile kendimi tanımamın ne alakası var diyebilirsiniz. Aslında temelde kendinizi tanımanız ders çalışmaya isteğinizi en iyi şekilde yükseltecek ve disiplinli olmanızı sağlayacak anahtardır. Hayalinizde okumak istediğiniz bölümü düşünün, bunu sık sık yapın. Üniversitede geçireceğiniz günleri, mezun olduktan sonra meslek hayatındaki yerinizi… Bunların hepsine ulaşabilmek için aşmanız gereken ufak bir detay var o da üniversite sınavı. İlerleyiş yolunuzda mantığı bu şekilde kurarsanız disiplinli ders çalışma isteğiniz de paralel olarak yükselecektir. 

 

2-Planlama Yapın

Ders çalışmak konusunda motivasyonunuz gayet yerinde olmasına rağmen disiplini bir türlü sağlayamıyor olabilirsiniz. Bunun en büyük nedenlerinden biri yeterince plan yapamıyor olmanızdır. Herkes plan yapma konusunda aynı yeteneğe sahip olmayabilir. Tam da bu konuda destek olmak için rehber öğretmenler vardır. Rehber öğretmeninizle birlikte, size en uygun şekilde çalışma planı hazırlarsanız disiplinli şekilde ders çalışmanız oldukça kolaylaşacaktır. 

 

3-Ödül Mekanizması Kurun

Öz disiplini sağlamanın en iyi yollarından biri ödül sistemini kullanmaktır. Örneğin her hafta ders çalışma planınıza uyduktan sonra kendinize bir ödül verin. Bu ödül sinemaya gitmek, arkadaşlarla dışarı çıkmak ya da sevdiğiniz bir restorana gidip yemek yemek olabilir. Eğer ödül mekanizması gerçekten disiplininizi sağlamlaştırıyorsa, ödül konusunda ailenizden de destek alabilirsiniz. Belki üniversite hayatınızda size destek olması için bir ödül kumbarası yaparak, her hafta planınıza uyduğunuzda ailenizin bu kumbaraya bir miktar para atmasını isteyebilirsiniz. 

 

4- Sınırlarınızı Zorlayın

Kişilik olarak bazı insanlar disiplinli olmaya daha yatkınken bazı insanlar bu konuda daha çok zorlanabilmektedir. Dersin başına oturmayı sürekli erteliyor ya da çalışmaya başlamak ve konsantre olmak konusunda zorlanıyor olabilirsiniz. Bu noktada biraz kendinizi zorlamalısınız. Bunu sınırlarınızı esneten ve kişiliğinizi güçlendiren bir spor gibi düşünebilirsiniz. Çalışmaya başlarken ilk 10 dakika sanki hiç konsantre olamayacak gibi hisseden kişilerin çoğu biraz kendilerini zorlayarak masada oturmaya devam ettiklerinde hedefe ulaşabildiklerini görmektedirler. Siz de başarabilirsiniz!

 

5-Tekrar Yapın

Çok basit bir kural gibi görünse de disiplinli ders çalışmayı taçlandıracak şey tekrar yapmaktır. Çünkü odaklanıp, emek verip çalıştığınız konuların zihninizde sağlam şekilde yer etmesi için tekrar yapmak çok iyi bir yoldur. İster konu çalışması yapın, ister test çözün. Çalışma süreniz bittiğinde 5-10 dakikanızı da tekrar yapmaya ayırmayı ihmal etmeyin.

 

banner('home_ads')