image

Meslek Seçiminde Yol Haritası

Günlük yaşantımızın yarısından fazlasının iş dünyasında geçtiğini göz önünde bulundurursak meslek seçiminin aslında hayatımızın merkez duygularının seçimi de olduğunu anlayabiliriz. Elbette bir meslek seçildikten sonra geri dönülemez bir yola girmeyiz her zaman değişim şansı vardır ama yine de başlangıçta uygun mesleği seçmek her zaman avantajlıdır. Seçim sırasında en önemli şey ise seçilen mesleğin yeteneklere uygun olması ve kişiyi gerçekten tatmin edecek olmasıdır. 

Üniversite sınavına gireceksiniz ve bu sınav aslında bir anlamda ilerideki mesleğinizin de ana hatlarını oluşturacak. Belki kafanızda bir bölüm var ama bu bölüm gerçekten sizin için uygun mu acaba? Ya da birkaç bölüm arasında kararsız kalmış da olabilirsiniz. Hatta belki de hala kararsızsınız ve hiçbir fikriniz yok. Endişelenmeyin, bu yazımız hem üniversite bölümü hem de meslek seçimi yolunda size ışık tutacak. 

 

Yeteneklerinize Odaklanın

Meslek seçiminde karar verirken size en iyi şekilde yardım edecek şey yine sizsiniz. Önce okul hayatınıza bakın, hangi dersleri daha çok seviyorsunuz, hangileriyle ilgilenmekten daha çok keyif alıyorsunuz? Kendinizi tanımanın bir diğer yolu da okul dışında yaptıklarınızı gözden geçirmektir. Belki okulu hiç sevmiyor bile olabilirsiniz ama dışarıda arkadaşlarınızla buluşmalar düzenlemek hayatınızda en keyif aldığınız şey olabilir. Bu durumda İşletme bölümünde organizasyon ağırlıklı dersleri alarak kendinizi organizatör olarak yetiştirebilirsiniz. 

Kendinizi tanıyarak meslek seçerken mutlaka rehber öğretmenlerinizden, ailenizden ve arkadaşlarınızdan da fikir alın. Bazen dış gözlerin yorumları oldukça aydınlatıcı olabilir. Yetenek testleri de bu aşamada size yardımcı olabilir. 

Karar aşamasında püf nokta keyif aldığınız şeyleri iş olarak yaptığınızda da keyif alıp almayacağınız sorusuna cevap vermektir. 

 

Mesleklerin Popülerliği ve Maaşlar Kafanızı Karıştırmasın

Mesleklerin popülaritesine göre değil ilgili alanlarınıza göre meslek seçmek uzun vadede size mutluluğun kapılarını aralar. Çok klasik hatta belki popülaritesi git gide düşen bir meslek de seçebilirsiniz ama o işi o kadar severek yaparsınız ki alanınızda öne çıkan bir isim olursunuz. 

Meslek popülaritesi gibi maaşları da seçiminizde ana kriter değil sadece göz önünde bulundurulacak ek özelliklerdir. Hiçbir zaman sadece para kişiyi mutlu etmez. Maddi getiriyi elbette düşünün ama zaten bir işi severek yapmak da iyi para kazanmayı da mutlaka beraberinde getirecektir. 

 

Düşündüğünüz Mesleklerden Kişilerle Görüşün

Hangi mesleği seçeceğinize karar vermenin en iyi yollarından biri de o meslekten birkaç kişiyle görüşmektir. Mesleklerle ilgili üniversite dersleri ve teorik bilgiler fikir verici olsa da aslında iş hayatını meslekten kişilerden dinlemek çok daha faydalıdır. 

Meslekten kişilerle görüşmeniz üniversiteyi bitirdikten sonra nelerle karşılaşacağınıza dair size fikir verir. Mesleğin artı ve eksilerini en doğru şekilde öğrendikten sonra karar vermeniz kolaylaşacaktır. 

 

İmkanları Geniş Üniversiteleri Tercih Edin

Üniversiteye adım attığınızda meslek seçiminize dair fikirleriniz değişebilir. Kararsız bir yapınız varsa ya da birden çok ilgi alanınız varsa, çift anadal, yan dal gibi imkanları kolaylıkla sunan üniversiteleri seçmeniz avantajınıza olur. 

Ayrıca kulüpleri, iş dünyasıyla bağları, yurtdışı imkanları güçlü olan üniversiteler de profesyonel iş hayatında istediğiniz gibi ilerleyebilmeniz için oldukça destekleyicidir. 

 

Kendi İşinizi Kurma Hayaliniz Varsa Rotanızı Buna Göre Belirleyin

Tüm bölümleri incelemenize rağmen, kendinizi maaşlı bir çalışan olarak hayal edemiyor ve üniversite bölümlerini aşan girişimcilik fikirleriyle mi dolup taşıyorsunuz? Ne tarz işler kurma hayaliniz varsa, bununla ilgili işe yarayacak bir diplomanızın olması iş kurmanızı hem kolaylaştıracaktır hem de daha sağlam temeller atmanızı sağlayacaktır. Artık girişimcilik bölümü olan üniversiteler de olduğu için bu bölümü tercih ederek de mesleki yol haritanızın şekillendirebilirsiniz.

 

Girişimcilerle ortak çalışmalar yürüten ve yeni iş kuranlar için kuluçka merkezleri olan üniversiteleri tercih etmeniz de sizin gibi kişileri yönlendiren bir çevreye kolayca erişmenizin önünü açar. 

banner('home_ads')