image

Matematik Sorularında Yüksek Net Çıkarmak İçin 8 Altın Tavsiye

1)Formülleri Beyne Kopyalama Yöntemi

Matematikte özellikle AYT sınavında bilinmesi ve ezberlenmesi gereken birçok formül var. Bu konuda işinize çok yarayacak bir yöntem önereceğiz. Çalışma masanızın uygun bir kısmına bir kağıda konuları ve o konularla ilgili formülleri yazın. Mümkün olduğunca her konu ve formülleri farklı bir renk marker ile boyayın. Böylece beyninizde hafıza kayıt tekniği daha kolay çalışacaktır. Siz test çözerken o formüllere tüm sene boyunca baktıkça artık o renkle birlikte beyninize formüller büyük oranda kopyalanmış olur. Bu kağıdı sınava girmeden önce de yanınızda götürüp, son kez bakabilir ve hatta sınava girdiğinizde kitapçığın köşesine aklınızda olan en önemlileri not edebilirsiniz.

 

2)Matematik İçin Türkçe de Çalışın

Bu başlık size biraz garip gelmiş olabilir ama artık matematik sorularında da bol bol yorum yapmanız gereken bölümler de bulunuyor. Bunun için yorum yapma, veriler arasında bağlantı kurmayı kolaylaştıracak kitaplar okumanız yorumlama ve bağ kurma yeteneğinizi artırmak için ek bir yoldur. Kitap okuyarak ayrıca edebiyat da çalışmış olacağınız için bir taşla iki kuş vurmuş da olursunuz. 

 

3)Hızına Hız Kat

Matematik bölümlerinde aslında zamanı olsa çok daha fazla net çıkarabileceğini söyleyen birçok öğrenci vardır ve aslında bu doğrudur da ama sınav süresi diye de bir gerçek olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden hızlı olmak çok önemli! Özellikle TYT matematik hızınızı artırmak için en kolay bölümlerden biri desek ne dersiniz? Gerçekten de öyle, yapmanız gereken sadece pratik yapmaktır. Geçmiş senelerde çıkan soruları çözmeniz bile sınavda matematik problemleriniz çözme hızınızı kesinlikle artıracaktır.

 

4)Matematikte Pratik Yapmak Konu Çalışmaktan Daha Önemlidir

Matematik dersinde konuyu istediğiniz kadar tekrar edin esas tam anlama yaşayacağınız süreç soru çözme aşamasında başlar. Çünkü formüller, sözel anlatımlar soruda uygun yere nasıl yerleşeceği bulunduğunda anlam kazanır. Bu yüzden matematikte konu çalışmaktan çok soru çözerek pratik yapmanız verimli olur. 

 

5)Kendinle Yarış!

Matematik denemeleri çözerken süre tutarak kendinle yarışma oyunu oynayabilirsin. Aslında bunu tüm derslere de uygulayabilirsin. Böylece sınavda her bölümü bitirdiğinde aslında ortalama ne kadar süre artırdığını ya da bir sonraki bölüm için ne kadar daha hızlı olman gerektiğini bilerek ilerleyebilirsin. Bu seni strese sokacak yöntem olmamalı, gerçek sınavda normalden daha uzun sürede bir bölümü bitirmiş olman sadece biraz hızlı olman için ufak bir uyarıdır ve ayrıca belki de diğer bölümün soruları beklediğinden kolay çıkacağı için otomatik olarak süre kaybın olmadan ilerleyeceksindir. Her zaman pozitifte kal!

 

6)Çekirge Bir Sıçrar İki Sıçrar Sonra Vazgeçse İyi Olur

Matematik sorularıyla inatlaşmazsanız iyi edersiniz. Bir soruyu ilk seferde çözememişseniz en fazla soruya bir kere daha şans verin. İkinci denemede de yaptığınız tüm işlemleri silerek en baştan çözüme başlayın. Çünkü belki de nasılsa doğrudur dediğiniz o ilk basit işlemde ufak bir hata yapmış da olabilirsiniz. Uğraşlarınıza rağmen yine sonuca ulaşamadıysanız soruyu atlayın ve vaktiniz kalırsa soruya dönün.

 

7)Hatırlayamadığınız Bazı Formülleri Mantık Yoluyla Bulabilirsiniz

Genelde matematik öğretmenleri formülleri anlatırken aslında bu formüle nasıl ulaşıldığının biraz uzun olan yolunu da anlatarak öğrencilere formülün mantığını da kavratmaya çalışırlar. Diyelim ki sınavda ihtiyaç duyduğunuz formülü hatırlayamadınız, mantık yoluyla formülü kendiniz oluşturmaya çalışabilirsiniz. 

 

8)Arka Arkaya Gelen Zor Sorular

Matematik sorularını çözerken panikleme yaşayıp zaman kaybedenlerin çoğu 2-3 soruyu arka arkaya çözemeyenler olur. Biliyorsunuz kitapçıklarda soruların yerleri farklıdır. 2-3 soruyu arka arkaya çözememiş olmanız demek sadece sizin kitapçığınızda zor soruların arka arkaya denk gelmiş olma ihtimalinden kaynaklanıyor olma olasılığı yüksektir. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Çoğu öğrenci zaten matematik bölümünde 2-3 soruyu boş bırakıyor, bu gayet doğal bir şey. Bu yüzden moralinizi yükse tutun ve sakince sınavınıza devam edin. 

banner('home_ads')