image

Konu Tekrarı Nedir ve Neden Önemlidir?

Sınava hazırlık sürecinde ne çalıştığımız kadar, nasıl çalıştığımız da büyük önem taşır. Sınavda sorumlu tutulacağımız konuları aylara yayarak düzenli olarak çalışmak ve soru çözmek en doğru yöntemdir ancak, eylül ayında çalıştığımız ders ve konu başlığını, üzerine onlarca yeni konu eklendikten sonra, örneğin şubat ayında, nasıl hatırlayacağız? “Ben de en az onlar kadar çalışıyorum ama ezberim kuvvetli değil herhalde?!” “Ben onlardan daha çok çalışıyorum ama onlar nasıl hatırlıyor, ben neden yapamıyorum” sorusunun cevabı konu tekrarında yatıyor.  

İnsan beyni bilgisayar değildir. Öğrendiği bilgilerin üzerine yenileri eklendikçe, eğer ilk öğrenilen bilgiler düzenli olarak tekrar edilmezse, beyin o öğrenilen bilgileri hatırlamaya değer bulmaz ve daha önemli bilgilere yer açmak için o eski bilgileri unutur. Dolayısıyla mart ayına geldiğinizde ekim ayında çalıştığınız konuları hatırlamıyorsanız eğer, yeteri kadar konu tekrarı yapmıyorsunuz demektir. 

Bu noktada karşılaştığımız en sık sorunlar “Konu tekrarı çok uzun sürüyor” ve “Konu tekrarı yapmaya vaktim yok” oluyor. Bu da bize genel olarak öğrencilerin nasıl konu tekrarı yapılması gerektiğini bilmediklerini gösteriyor. 

 

Konu tekrarı nasıl yapılır?

Öncelikle konu tekrarlarını günlük konu tekrarı, haftalık konu tekrarı ve aylık konu tekrarları olarak organize edebilirsiniz. Sistemli, programlı ilerlemek her zaman kazanç sağlar. Bu size zamandan fazla fazla tasarruf etmenizi sağlayacak. Konu tekrarlarını uzun uzun yazarak yapmak zaman kaybettirebilir, o yüzden ilk çalışmalarınızı yazarak, not tutarak renkli kalemlerle önemli noktaları vurgulayarak çalışmanız mümkün ancak konu tekrarlarınızı sadece hızlıca okuyarak yapmanız yeterli olacaktır. Tabii bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Haftalık konu tekrarlarınız, hızlıca okuduğunuz günlük konu tekrarlarınızı iyice hafızanıza kazımanıza yardımcı olacaktır. Her ay sonunda düzenli olarak yaptığınız aylık tekrarlar ise konuları kalıcı bir şekilde öğrenmenizi sağlar. Kendinizin belirlediği periyodik dönemlerde yine düzenli olarak her branştan sene başından beri öğrendiğiniz konuları okuyarak tekrar etmeyi unutmayın. Haftalık ve aylık konu tekrarları günlük konu tekrarlarına göre biraz daha fazla zaman alsa da bu da birkaç saati aşmaz. Üstelik bu aşamaları tamamlamak sizde oluşacak olan “Ben bu konuyu öğrenmiştim ama şimdi hatırlamıyorum galiba.” gibi sınav öncesi endişelerini de ortadan kaldıracaktır. 

Konu tekrarları soru çözümleri ile desteklenmelidir. Günlük soru çözümlerinizin sayısını hafif hafif arttırmanızın da sürece büyük faydası olacaktır. Sınava yakın dönemlerde de deneme sınavları ile son açıklarınızı tespit eder ve onları kapatırsınız. 

Konu tekrarı yapılan başlıklar ile ilgili çözdüğünüz sorular mutlaka zaman sınırlamalı olarak çözülmeli, eğer bu başlıklardan yanlışlar çıkarıyorsak farklı kaynaklardan veya online platformlardan konu tekrar edilmelidir. Farklı kaynaklardan yararlanmak önemlidir zira kullanacağınız her bir kaynak ya da online bir platformda ders anlatan her bir öğretmen, anlamadığınız bir konuyla ilgili size farklı, dikkatinizi çekecek, kolay ve hatta eğlenceli yollar, taktikler ya da bakış açıları sunabilir. Sıkıntılı olduğunuz bir konuyu tamamen halletmeden, en az birkaç testi hatasız tamamlamadan o konuyu geçmenizi tavsiye etmeyiz. 

Emin olabilirsiniz ki konu çalışmalarınız, soru çözümleri ve konu tekrarlarınızla pekiştiğinde netleriniz kısa bir zamanda yükseliş gösterecektir. Yalnız tüm bu aşamalarda sabır ve istikrar şart. Öncelikle her şeyin iki günde düzelmesini beklemeyin, az da olsa zamana ihtiyacınız olacak. Bu zaman bazen 1 hafta bazen 15 gün; kişiye göre değişir. Ancak sabır gösterirseniz ve çalışmalarınızı istikrarlı bir şekilde devam ettirirseniz, sonuçlar sizi memnun edecektir. Motivasyonunuzu kaybettiğinizi düşündüğünüz her an, bu sürecin göz açıp kapayıncaya kadar geçeceğini, sonunda da her şeyin çok güzel olacağını, hayallerinize kavuşacağınızı kendinize hatırlatın. 

 

banner('home_ads')