image

Girişimci Olmak ve Kendi İşini Kurmak

1963-1981 arasında doğan X kuşağı olarak nitelendirilen dönemden büyüklerin çoğu için iş hayatı herhangi bir konuda uzman olarak çalışmak demektir. Çoğunlukla onlar için önemli olan ise güvenli ve olabildiğince dalgalanmalardan uzak bir kariyere sahip olabilmektir. Yükselme ise eleman pozisyonundan yöneticiliğe yükselmek anlamına gelir. 1980-1999 arasında doğan Y kuşağı ile birlikte bu dinamikler dinamikler değişmeye başlamıştır. 1996’dan itibaren doğmuş olan Z kuşağı gençleriyle ise iş dünyasından beklentilerin oldukça farklılaştığını söyleyebiliriz. 

Kariyer ile günlük hayatın olabildiğince iç içe geçmesi artık daha çok istenen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Freelance çalışma, evden çalışma, uzaktan çalışma gibi çalışma şekilleri git gide yaygınlaşıyor. İş hayatından beklenen şey ise düzenli maaş, sigorta ve sosyal hakların ötesinde gerçekten kişinin potansiyelini kullanabilmesi oluyor. 

Değişen dünya düzeni ve beklentiler ile birlikte birçok genç için hiyerarşik düzenin olduğu yerlerde çalışmak oldukça güçleşti. Kendi işini kurmak isteyenlerin ve grup bilinciyle çalışmak isteyenlerin sayısı da git gide artıyor. Peki, girişimci olmak ve kendi işini kurmak için nasıl bir stratejiyle ilerlemek gerekiyor? Rotanızı aydınlatacak bir yazıyla kaşınızdayız. Gelin, yol haritasına birlikte göz atalım.

 

1-Girişimcilik Bölümüne Başlamak

Girişimci olmak isteyenlerin sayısı arttığı için artık bu kişilere hitap eden bir üniversite bölümü de açıldı. Eğer içinizde yanan bir girişimcilik ateşi varsa ama tam olarak hangi konuda ilerlemeniz gerektiğine karar veremiyorsanız bu bölümde okumak sizin için iyi bir başlangıç olabilir. 

 

2-Alan Belirleyerek İlerlemek

Eğer girişimci olmak ve kendi işinizi kurmak istiyor ve hangi alanda ilerleyeceğinizi de az çok biliyorsanız, kendiniz de şirketin bir elemanı olacağınız için uzmanlaşmaya üniversitede başlayabilirsiniz. Örneğin teknoloji alanında yenilikler yapacak bir iş kurma hayaliniz varsa bilgisayar mühendisliği gibi bir bölümde okumanız, donanımlı bir kişi olarak iş kurmanın avantajlarından faydalanmanız anlamına gelecektir. 

 

3-Yönetici Olmak

Eğer kuracağınız işte sadece genel olarak fikirleri belirleyen, sonrasında üretim aşamasını tamamen uzmanlara bırakan kişi olmak istiyorsanız İşletme gibi bir bölümde okuyarak, insan yönetimi ve organizasyon alanından seçmeli derslerle kendinizi geliştirebilirsiniz.

 

4-Bol Bol Staj Yapın

İstediğiniz kadar teorik bilgiye sahip olun ve kişilik olarak girişimci olmaya çok uygun olduğunuza da emin olun, başarılı olabilmeniz için mutlaka tecrübe sahibi de olmanız gerekir. İş dünyasına dair öğreneceklerinizin büyük bölümünü aslında gerçekten işe başladığınızda öğrenirsiniz. Staj yapmak iş dünyasını tanımak için çok iyi bir fırsattır. Üniversite okurken fırsat buldukça staj yapın ve mümkünse staj yapacağınız yerleri yeni girişimler arasından seçmeye çalışın. 

 

5-Kurumsal Firmalarda Tecrübe Edinin

Üniversiteden mezun olduktan sonra kendi işinizi kurmak için girişimciler dünyasına balıklama atlamak riskli bir fikirdir. Bu hem maddi hem de manevi olarak kayıplar yaşamanıza neden olabilir. Öncelikle birkaç sene kurumsal firmalarda çalışmanız iş dünyasını tanımak için iyi bir yoldur. Yalnız bu noktada düzenli maaşın rehavetine kapılıp hayallerinizden vazgeçme riskinin olduğunu da belirtelim. 

 

6-Girişimcilikle İlgili Bilgi Edinin

Girişimciliğe dair bol bol kitap okumanız ve film izlemeniz hem gidiş yolunuzu çizmenizde faydalı olur hem de motivasyonunuzu artırır. Şu kitaplara göz atabilirsiniz: Girişimcinin El Kitabı: Adım Adım Bir Şirket Kurmak, Yalın Yeni Girişim: Bugünün Girişimcileri Sürekli Yeniliği Kullanarak Çok Başarılı İşleri Nasıl Ortaya Çıkarır?, İş Modeli Üretimi, Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimcinin El Kitabı, Sen Başla Gerisi Gelir, Kaldıraç Etkisi, Girişimcilik Öyküleri.

Film izlemeyi daha çok seviyorum diyorsanız, girişimcilikle ilgili şu filmler de ufkunuzu açacaktır: The Social Network, The Hudsucker Proxy, The Triumph of the Nerds: The Rise of Accidental Empires, Office Space, Startup.com, The Pursuit of Happyness, Something Ventured, The Joneses, Logorama. 

 

7-Sosyalleşin ve Çevrenizi Genişletin

Girişimcilerin olduğu kuluçka merkezlerinde, girişimcilik aktivitelerinde, workshoplarda bol bol vakit geçirin. Üniversite döneminde girişimciliğe dair sunumlara, ünlü girişimcilerin geldiği konuşmalara da mutlaka katılın. Bu etkinliklerde hem bilginiz artar hem de ileride kendi işiniz için de yararlı olabilecek kişilerle bağlantı da kurabilirsiniz. 

 

banner('home_ads')