image

Erasmus Nedir, Nasıl Yapılır?

Erasmus Nedir, Nasıl Yapılır?

Birçok üniversite öğrencisi üniversite öğrenim hayatı bitmeden en azından bir kere yurt dışında öğrenci olmayı, oradaki öğrenim hayatını deneyimlemeyi hayal eder. Öğrenciyken çalışmak ya da gezmek için yurt dışına gitmenin farklı yolları varken, eğitim için gitmenin en bilindik ve garanti yolu ERASMUS programından geçer. Öncelikle Erasmus nedir, onu inceleyelim. Erasmus Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir öğrenci değişimi programıdır. Bu programla Avrupa’da bulunan üniversiteler arasında etkileşim yaratmak istenir. Erasmus’a sadece üniversite öğrencileri katılabilir gibi bir yanılgı olsa da aslında akademisyenlerin de başvurabileceği bir programdır. Tam 28 Avrupa ülkesi ve Türkiye dahil 5 tane de Avrupa Birliğine dahil olmayan ülke bu progamdadır. 

 

Erasmus Süreci Nasıl İşler?

Her üniversite ya da her bölüm maalesef Erasmus kapsamına girmez. Kayıtlı olduğunuz üniversite Erasmus Anlaşmalı Üniversiteler listesinde var mı yok mu kontrol edin. Öncelikle öğrenciler ilk yıllarını kendi ülkelerinde kayıt oldukları üniversitelerde tamamlarlar. Daha sonra Erasmus’a başvurma hakkı edinen öğrenciler, gittikleri ülkelerdeki değişime girdikleri üniversitelerde 3 ila 12 ay arasında kalıp, oradaki öğrenim hayatını, oranın kültürünü ve yaşam tarzını deneyimleme şansı bulur. Kendi üniversitenizde almanız gereken öğrenimi 1 yıla kadar varan süreyle yurt dışında alacağınız için ilk olarak sahip olmanız gereken ön koşullardan biri yabancı dil yeterliliğidir. Bahsi geçen yabancı dil sadece İngilizce olmak zorunda değil. Değişim için gittiğiniz okulun öğrenim dili ne ise yeterliliğine sahip olmanız gereken dil de odur. Yani ben sadece dilimi geliştirmek istiyorum gibi bir algıyla Erasmus programlarına başvurmanızı tavsiye etmiyoruz. Yabancı dil gelişimi için yurt dışı dil eğitim programları daha sağlıklı olacaktır. Dile hakim olmalısınız ki gittiğinizde orada sorumlu tutulacağınız dersleri anlayabilin. Şunu asla unutmayın, programa katıldığınız ülkede aldığınız dereceler ya da notlar geri döndüğünüzde ülkenizde de akademik olarak tanınacaktır.

 

Yurt Dışına Gidecek Bütçeye Sahip Değilim Diyenler İçin

Eğer Erasmus Programına dahil olmak istiyorsanız ve bunun için finansal yetersizlikleriniz varsa Erasmus Bursu’na da başvurabilirsiniz ancak her burs gibi bu bursa da sahip olmak için taşımanız gereken bazı nitelikler var. İlk olarak tabii ki üniversitede halen öğrenim görüyor olan bir öğrenci olmanız şart ve hatta başvuru yapabilmeniz için en erken 2. Sınıfı beklemeniz gerekiyor çünkü ilk yılı tamamlamadan başvuru yapamıyorsunuz. İkinci olarak ise daha önce Erasmus programına katılmamış olmanız gerekiyor. Son olarak da dahil olabileceğiniz Erasmus gibi başka Avrupa birliği projelerinden birinden bu şekilde herhangi bir burs almamış olmanız gerekiyor. Erasmus programı ülkeleri gruplara ayırmış olup farklı gruplardaki ülkelere farklı miktarlarda burs olanağı sağlamaktadır. Burs miktarları değişiklik gösterebilir, güncel bilgileri takip ediniz. Gideceğiniz ülkeyi seçmeden önce iyi araştırma yapıp, ülkenin ekonomik ve sosyal durumunu iyi incelemeniz gerekmektedir. Ne kadar burs alırsanız alın ailenizden size yüklü miktarda destek gelmeyecekse pahalı bir ülkede yaşamak sizin için zor olabilir. 

Eğer uzun vadede CV’nizde sizi diğerlerinden bir sıra yukarı taşıyacak bir şey arıyorsanız Ersamus programı bunlardan biridir. Ayrıca gittiğiniz ülkede sadece öğrenim görmeyeceksiniz. Orada edindiğiniz yeni çevre ile sosyalleşecek ve sizin gibi diğer Erasmus öğrencileriyle belki şehir şehir gezeceksiniz. Yalnız gezme işiniz çok abartmanızı tavsiye etmiyoruz çünkü gittiğiniz okulda notlarınız çok düşük gelirse ülkenize döndüğünüzde kendi okulunuzu uzatma ihtimaliniz de var. Hem farklı kültürlerle tanışmak hem de yurt dışında kendi ayaklarınızın üzerinde durmak istiyorsanız Erasmus değerlendirmeniz gereken programlardan biridir.

 

banner('home_ads')