image

Çocuğu Sınava Hazırlanan Veliler Neler Yapmalı?

Sevgili veliler! Sınava hazırlık senesinin çocuklar kadar sizler için de çok önemli bir sene olduğunu biliyoruz. Söz konusu olan evladınızın geleceği olunca akan suların durduğuna eminiz. Belki siz onlardan bile daha çok heyecanlısınız, telaşlısın ve endişelisin. Öncelikle şunu belirtelim siz ne kadar rahat olursanız çocuğunuzun başarısı da mutlaka o ölçüde artacak. Bu yüzden önce derin bir nefes alın ve yapmanız gerekenleri güzel bir şekilde özetlediğimiz yazımıza göz atın…

 

Melisa Çayı ve Lavanta Sizi Destekler

Sınav senesi çocuğunuzun düşünceleri de duyguları da dalgalı bir deniz gibi olabilir. Değişkenliğe alışmalı ve ona her zaman anlayışla yaklaşmalısınız. Bir gün motivasyonu çok yüksek olan öğrencilerin ertesi gün morali çok düşük olabilmektedir. Bunda hem sınav stresinin hem de ergenlik döneminin etkisi olur. Melisa çayı içmek, yastığın altına lavanta kesesi koymak gibi doğal sakinleştiricilerden faydalanabilirsiniz.

En kötüsünü düşünelim, diyelim ki çocuğunuzun dersleri kötü, deneme sınavları iyi geçmiyor ve morali de git gide kötüleşiyor. Problemlere odaklanmadan önce mutlaka hayatta iyi giden şeyleri ön plana çıkarmaya çalışın. Örneğin aile içi iletişim iyiyse daha sık birlikte aktiviteler gerçekleştirin. Çocuğunuzun arasının iyi olduğu arkadaşlarıyla daha çok vakit geçirmesini sağlayın. Hoşuna giden bir hobisi varsa onunla ilgili kursa gitmesini sağlayın. Çocuğunuzun morali düzeldikçe derslerle ilgili sorunların da çok daha kolay çözüleceğine emin olabilirsiniz.

 

Çocuğunuza En Uygun Bölüm Hangisi?

Çocuğunuzun mutluluğunun sınav sonrası sıralamadaki yeriyle doğru orantılı olmayacağını kabul etmelisiniz. Zaten her çocuk üniversite sınavında Türkiye birincisi olamayacağına göre birilerinin de 10 bininci ya da 100 bininci de olması gerekiyor değil mi?  Sınavı görece zayıf geçen, adı çok da duyulmayan bir üniversitede, çok gözde olmayan bir bölüm okuyan insanların hepsi mutsuz mu sizce? Elbette, hayır. Bu yüzden üniversite sınavını bir yarış gibi değil sadece hayatın ilerleyen dönemlerine kapı aralayan bir geçit gibi düşünmelisiniz ve çocuğunuza da bunu anlatarak onun rahatlamasını sağlamalısınız.  

Çocuğunuzun çalışmasına gerek yok, hayatı akışına bıraksın demiyoruz tabii ki, sadece kapasitesine ve yeteneklerine göre elinden geleni yapmasının yeterli olduğunun bilinciyle ilerlemelisiniz. Böylece siz de hayal kırıklığı yaşamazsınız çocuğunuz da kendi için en doğru kararları kolayca verebilir. Onu iyi gözlemleyin, ilgi alanlarını, yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olun. Böylece doğru bölüm tercihi kendiliğinden ortaya çıkacaktır. 

 

Çalışma Düzeninde Verim Önceliğiniz Olsun

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi olduğu gibi her çocuğun da bir çalışma düzeni vardır. Kimi çocuk grup çalışmalarından hoşlanırken kimisi de yalnız olduğunda daha iyi konsantre olabilir. Bazı çocuklar denetlendiğinde daha disiplinli olabilirken bazısı da kendi öz disiplinini kurarak ilerlemek ister. Hiçbir yöntem bir diğerinden iyi ya da kötü değildir. Önemli olan çocuğunuzun rahat hissetmesidir. Böylece ders çalışmadan alınacak verim de maksimum seviyede olur.

İyi, hoş ama benim çocuğum ona karışsam da karışmasam da ders çalışmaktan hoşlanmıyor diyor olabilirsiniz. Aslında çözüm basit; çocuğunuzun artık yetişkinliğe doğru ilerlediğini ve üniversitenin onun hayatında neleri değiştirebileceğine dair bir konuşmadan sonra neden sınava çalışmak için pek çaba sarf etmediğini açıkça ona sormalısınız. Alacağınız cevaba göre baskıyı azaltmak mı yoksa kontrolü biraz ele almak mı gerektiğine karar verebilirsiniz.

 

Öğütler Her Zaman Yararlı mı?

Çocuğunuza kariyer planıyla ilgili öğüt verirken “Kendi isteklerimi mi sıralıyorum yoksa gerçekten onun kişiliğine uygun önerilerde mi bulunuyorum?” sorusunu sık sık kendinize sorun.

Çocukları üniversite tercihleri döneminde tamamen kendi başlarına bırakmak da onlara sayısız seçeneklerden bahsederek kafalarını karıştırmak da doğru değildir. Dengeyi iyi kurmaya çalışın ve çocuğunuz için olası seçeneklere dair özet bilgiler veren, aydınlatıcı bir rehber gibi olmaya çalışın.

banner('home_ads')