image

Çizimle İlgilenenler Hangi Bölümleri Tercih Edebilir?

Üniversite bölümü seçerken en önemli şey gerçekten sevdiğiniz alanları bulmaktır. Eğer kendinizi, isteklerinizi, duygularınızı analiz edip ilgi alanınızı bulabildiyseniz seçim konusunda oldukça iyi bir noktaya ulaşmışsınız demektir.

Ancak bazen ilgi alanı bulunsa bile o ilgi alanına uygun üniversite bölümünü bulmak da zor olabilir. Resim ve çizimi seviyor olanlar çoğunlukla bu kategoride yer alır. Çocukluğunuzdan beri çizim kalemleri ve kağıtlar en yakın dostlarınız olmuş olabilir. Peki, çizimle ilgili birçok farklı bölümden hangisi sizin için en uygun olanı? Kesinlikle işinize yarayacak çok güzel bir liste hazırladık, karar verme aşamasında işe yarayacağına eminiz.

 

1-Resim

Resimle ilgileniyorsanız, tercih edebileceğiniz ve ilk akla gelen bölüm elbette Resim bölümüdür. Güzel sanatlar fakültelerine bağlı olan resim bölümüne üniversite sınavında belirlenen sınır puanı aldıktan sonra yetenek sınavıyla girilir.

Resim bölümünde; görsel anlatım teknikleri, gördüklerinizi biçimlendirme, atölye çalışmaları, desen tasarımı, figür çizimi, sanatsal terimler, baskı çeşitleri, duvar resimleri, sergileme teknikleri vb. dersler vardır. Resim bölümü çizim ile ilgisi daha çok sanatsal düzeyde olanlar için daha uygundur.

Resim bölümünden mezun olduğunuzda resim öğretmeni olarak çalışmayı tercih edebilir ya da devlete bağlı yerlerde veya özel sektörde öğretmenlik de yapabilirsiniz. Ayrıca donanımınızı kendi kişisel galerinizde ya da atölyenizde de kullanabilirsiniz.

 

2-Grafik Tasarım

Grafik Tasarım bölümünde hedef öğrencilere herhangi bir ürün ile bu ürünün hedef kitlesi arasında görsel köprüyü kurmayı öğretmektir. Bu bölümü tercih ettiğinizde görsel dünyanın tüm dinamiklerini öğrenirsiniz.

Renklerin dili, iki ve üç boyutlu tasarım, bilgisayarda tasarım, tipografi, reklam tasarımları, sanat tarihi vb. dersler bölümün müfredatında yer alır. Zorunlu dersler ve seçmeli dersler üniversiteye göre değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden bu bölümü okumaya karar verdikten sonra hangi üniversitenin size daha uygun olacağını bulmak için okulların ders programlarına da bakmanız faydalı olacaktır. Grafik tasarım bölümü çizim ile ilgisi hem geleneksel hem de dijital düzeyde olanlar için daha uygundur. Ayrıca görsel dünyayı sanatsal bakış açısının yanında ticari perspektiften de yorumlamayı sevebilmek de önemli bir ayrıntıdır.

Grafik Tasarım bölümünden mezun olduktan sonra özellikle seçmeli derslerinize göre uzmanlaştığınız alanda çalışabilirsiniz. Reklam sektöründe grafik tasarımcı, animasyon uzmanı, web tasarımcısı, kitap görsel tasarımcısı ya da eğitmen olmayı tercih edebilirsiniz.

 

3-Moda ve Tekstil Tasarımı

Moda ve Tekstil Tasarımı bölümü sadece elbise değil tüm tekstil ürünleri için tasarımcı ve üretim elemanı yetiştirir. Bu bölümde bir tekstil ürününün tasarım aşamasından son halini alana kadar geçen süredeki tüm adımları öğrenirsiniz.

Çizim teknikleri, desen yaratımı, baskı ve dokuma, moda tasarımı, aksesuar tasarımı, sanat tarihi vb. dersler bölümde yer alır. Bu bölümde okumak istiyorsanız çizim kadar moda dünyasını da sevmeniz gerekir.

Moda ve Tekstil Tasarımı bölümünden mezun olduktan sonra aktif olarak çizim yapmaya devam ederek stilist olabilir ya da uygulama alanında uzmanlaşmak isterseniz de modelist olarak kariyerinizde ilerleyebilirsiniz. Ayrıca çizimden biraz uzaklaşmayı düşünürseniz de pazarlama ve satın alam departmanlarında da çalışabilirsiniz.

 

4-Çizgi Film ve Animasyon

Bu bölüm Grafik Tasarım bölümünün bir nevi uzmanlaşma alanıdır. Eğer hem geleneksel hem de dijital çizimler yapmayı seviyorsanız çizgi film ve animasyon sektörüne adım atabilirsiniz.

Bölümü tercih etmek için hikaye oluşturma yeteneğinizin çok üstün olmasına gerek yoktur ama yine de karakter tasarımı aşamasında yaratıcılığınızı ortaya koymanız beklenir. Yani aslında esas gerekli olan görsel yaratıcılıktır.

 

5-Geleneksel El Sanatları

Çizim yapmayı çok seviyorum ama elde, kağıt ve kalemle olmayı tercih ediyorum, dijital çizim dünyası çok da bana göre değil diyorsanız Geleneksel El Sanatları bölümü sizin için uygun olabilir.

2 yıllık bölümde; tasarım, geleneksel desenler, seramik, ebru, hat, minyatür vb. dersler yer alır. İsterseniz mezun olduktan sonra DGS ile Tezhip, Geleneksel Türk Sanatları, El Sanatları, Halı Kilim ve Eski Kumaş Desenleri bölümlerine de geçebilirsiniz ve uzmanlaşma sağlayabilirsiniz.

 

6-Endüstri Ürünleri Tasarımı

Çizim yapmayı seviyorum ama benim çizimlerim öyle çiçek ve böcekten daha çok eşyalarla ilgili oluyor, bir yandan çizip bir yandan da farklı eşyalarla ilgili hayaller kurarken buluyorum kendimi diyorsanız Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü tam size göre!

Çevremizde gördüğümüz her ürün önce bir hayaldi, işte bu hayali kuran kişiler de genellikle endüstri ürünleri tasarımcılarıydı... Bu bölümde bir ürünü hem fonksiyonel olarak en verimli şekilde hem de görsel olarak en estetik şekilde tasarlamayı öğrenirsiniz. Bölümde; renk ayarları, malzeme seçimi, bilgisayarda modelleme, mekanik strüktür, prototip yapımı, ürün geliştirme vb. dersler ile ilerlenir.

banner('home_ads')