image

Bölüm Tercih Edilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zorlu süreçlerden geçerek, üniversite tercih aşamasına kadar gelen adayların, tercihlerini gerçekleştirmeden önce dikkat etmesi gereken birçok önemli husus bulunmaktadır. Bu yazımızda tercihlerinizi gerçekleştirmeden önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizlerle paylaşıyoruz.

  1. Tercih kılavuzu detaylıca incelenmeli

Üniversiteli adayı olan gençler öncelikle YÖK tarafından açıklanan tercih kılavuzlarını detaylı olarak incelemeli bu kılavuzda yer alan özel alanlar hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar. Bu kılavuzlarda yer alan başarı sıralamaları, yeni açılan ve değişen bölümlerin de dikkatlice incelenip gerekli notların çıkarılması gerekmektedir.

  1. Sadece popüler olduğu için bölüm seçiminde bulunmak yanlış bir düşünce

Adaylar bölümlerini seçerek, günümüzde popüler olduğu için bir meslek gurubuna yönelmemeli, o mesleğe uygun bir karakteristik yapıya sahip olup olmadıklarını iyi analiz etmeli. Bölümler ve bölümlerin dersleri ve eğitimi hakkında detaylı incelemelerde bulunmalı ve mezun olduktan sonra iş imkanları da iyi irdelenmelidir. Tercih listesinde öğrencilere 24 tercih yapma hakkı verilirken önemli olan bu listeyi tam olarak doldurmak değil, kendi yapılarına uygun sevecekleri bölümleri tercih etmektedir. 

  1. Üniversitelerin sunduğu imkanlar iyi incelenmeli

Tercih yapılırken tercih edilecek olan bölümlerin büyük öneme sahip olduğu gibi, tercih edilecek olan üniversitelerinde tercih aşamasında önemli bir yeri olması gerekmektedir. Tercihler gerçekleştirilirken, üniversitelerin akademik kadroları dikkatlice incelenmelidir. Tercih edecekleri üniversitelerin, yan dal, çift ana dal, Erasmus yapma imkânı verip vermediği konular titizlikle incelenmelidir. Öğrenciler öğrenim hayatlarına devam ederken bu imkanlardan faydalanırsa, gelecek hayatları için çok daha avantajlı bir konuma geçeceklerdir. Bunların dışında ise öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli hususların başında üniversitelerdeki sosyal ve kültürel aktiviteler yer almaktadır. Bu nedenle üniversite de yer alan öğrenci kulüpleri incelenmeli bu kulüplerin faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler toplanmalıdır. 

 

Yukarıda sizlere belirtmiş olduğumuz üç önemli madde, kendinize iyi bir gelecek hazırlamanız yönünde sizlere ışık tutacak maddelerdir. Tercih sürecine sadece bir üniversiteye yerleşeceğim gözü ile bakılmamalı, gelecekteki yaşantınızı şekillendirecek hayatınızın en önemli dönüm noktalarından bir tanesi olarak bakmalısınız. Tercih edeceğiniz bölümlerin yanında, eğitim göreceğiniz üniversitelerin özellikleri de göz ardı edilmeyecek kadar önemlidir.

banner('home_ads')